Съдържание

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Изглед към къщата, езерото и хълма от входа на парцела
Изглед към задната фасада на къщата
Предна кота
Изглед от гаража
Страничен изглед на кота
План на сайта на парцела с къщата
План на приземен етаж
Тавански план
Архитект Михал Липски, автор на проекта, той е собственик на офиса „A-ZERO Pracownia Projektowa“, който проектира жилищни и обществени сгради. - „Опитвам се да създам къщи, които са нещо повече от просто„ опаковка “на функциите, които трябва да изпълняват. Мисля, че задоволителен ефект може да се получи само чрез търсене на индивидуални решения. "
Архитект Гжегож Сирек, Той е съавтор на много проекти на еднофамилни къщи и търговски и обслужващи сгради. - „Основната идея, която следвам по време на процеса на проектиране, е да постигна такъв ефект, че проектираната къща не само да се вписва добре в околностите, но и да отговаря на всички нужди на инвеститорите“.
Спецификация на проекта
Използваема площ: 174 м2 + 38,8 м2
Площ на сградата: 175,8 м2
Размери на парцела: 31,4 × 59,3 м
Автори на проекта: Михал Липски, архитект Гжегож Сирек
Контакт: телефон 71 344 53 08 , 501 011 438; [email protected]
Средната цена на индивидуален проект в студио A-ZERO е приблизително.
Парцел
Парцелът с нетипично местоположение е разположен във втория ред сгради, на склона на хълма. Северозападната му част е заета от овощна градина, а от входната страна има голямо езерце. (виж плана на парцела) Най-голямото предимство на това място е гледката към околността от склона. Тъй като зоната е в защитена зона, собствениците са задължени да се консултират с всички строителни дейности с консерватора. Това се отнася и за представения проект.
Местният план позволява изграждането на двуетажна сграда (включително таванско помещение) с максимална височина от 7 м до корниза (12 м в най-високата точка) и покрита с двускатен покрив с наклон 37-45 °.
Инвеститори
Собствениците на парцела имаха конкретни очаквания по отношение на функционалната програма и общото разположение на стаите. Те се нуждаеха от къща за тричленно семейство с площ до 180 м2, с килер, перално помещение, отделно котелно помещение и отделения за съхранение, за да поддържат реда. Сградата трябваше да има голяма покрита тераса на нивото на земята, със спускане до езерце и покрит балкон горе. Инвеститорите искаха къщата им да има формата на модерна сграда с традиционна, компактна форма, с използваем таван под двускатен покрив.
Те също така представиха преводи на сгради, чиято форма им отговаряше: модерна сграда с традиционна форма (компактно тяло, използваем таван под двускатен покрив)
Къщата трябваше да побере тричленно семейство.
Предполагания за проектиране
Изискванията на парцела, очакванията на инвеститорите и разпоредбите на местния план дават много конкретни насоки за мислене за функцията и формата на сградата и представляват отправна точка за работа по проекта.
При планирането на интериора най-важното беше да се осигури на хората, отседнали в тях, гледка към красивата околност.
Входът на парцела от югоизток ни принуди да намерим начин да отделим входната зона от предвидената до нея градинска (развлекателна) част.
Ограничаването на размера на къщата наложи да се запази пространството за комуникация и размерът на стаите под контрол.
Основната цел на дизайнерите беше да съчетаят всички тези изисквания и да създадат ясно функционално оформление, както и икономична и елегантна форма.
Външният вид на сградата
Къща на хълм може да бъде привлекателна, функционална и добре интегрирана в терена. За да постигнете това обаче, струва си да изберете индивидуален проект. След това архитектът може да оформи тялото на сградата по такъв начин, че да увеличи максимално използването на всички предимства на парцела.
Къщата е с издълбана форма. Компактната двуетажна жилищна част се свързва с долната част на гаража. Основната част е разнообразна от покрив на тераса, частично покрит с плосък покрив и пергола, и масивен комин на външна камина, и - отзад - авангарден корпус, в който има стълбище. Тези лечения подчертават индивидуалния характер на къщата.
По искане на инвеститорите в тавана е издигната висока колянна стена (с максималната височина, разрешена от местния план), която определя пропорциите на сградата и е причина за използването на коленни покривни прозорци.
Кафявият цвят на плочката, в съответствие с насоките на местния устройствен план, беше съгласуван с консерватора на паметници.
Интериори и техните функции
Сградата има ясно, традиционно разделение на дневна зона на приземния етаж и частна на първия етаж. И в двете части са предвидени помощни и помощни помещения, така че да осигурят на членовете на домакинството максимален комфорт при ежедневното функциониране.
Част от общото. Състои се от кухня, трапезария, хол и офис, и малка баня с душ. (вижте плана) Успяхме да осигурим на всички жилищни помещения изглед към необятния пейзаж. Жилищната площ е допълнително увеличена от голяма, защитена тераса с външна камина или скара.
На приземния етаж има също технически и сервизни помещения, необходими в комфортен модерен дом: гараж за две коли, котелно помещение, перално помещение и килер до кухнята.
Входът на сградата е покрит и защитен от три страни, отразявайки климата в предпланинските региони. Преддверието, освен основната си функция, е и буфер между жилищната площ и гаража и котелното помещение. Кухнята, трапезарията, всекидневната и частично комуникацията са обединени в един просторен интериор с панорамна гледка към хълмовете. Предложеното оформление позволи почти да сведе до минимум площта на вътрешните коридори.
Частна част. Частната част се намира на тавана. (виж плана) Има две спални (за родители и дете) и стая за отдих, отделени от коридора със стъклена стена. Балконните врати от тази стая се отварят към покрит балкон - от който, както отдолу, можете да се насладите на панорамата на хълмовете.
Спалнята на родителите е свързана с гардероба. Функционалното оформление ви позволява да превърнете помощното помещение в баня и евентуално да го комбинирате със спалня през съблекалнята.
В близост до спалнята на детето е планирано практично отделение за съхранение на помощни средства, което също може лесно да се превърне в гардероб, директно свързан със стаята.
Таванското помещение е проектирано по такъв начин, че да може да се адаптира - ако е необходимо - към нуждите на четиричленно семейство.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Популярни Публикации

Градини 05/2010 - електронни градини

Нашите градини са облечени в пролетни одежди. Зеленият сезон започна сериозно. Градинарите имат пълни ръце, но в прекрасните дни на май работата изглежда ...…