Съдържание

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Формата на къщата с обикновен покрив е икономична. Рутификацията е използвана по фасадите, за да се пречупи леко нейната тежест. От три страни също беше обогатен с тераси
Трапезарията, разположена в цилиндричен блок в задната част на къщата, е свързана с градината чрез широки портфейли
Хол. Каменната плоча за камината е донесена чак от Индия
На стената на залата, отделяща кухнята от стълбището, има фреска на Магдалена Карпинска - копие на стенопис от 12-ти век от музея Прада
Характерен елемент на трапезарията е арковидна стена с поредица от широки балконски врати
Остъкляването в покрива и на границата на работната стая, залата и стълбището придават привлекателност на интериора на втория етаж на сградата
Кухнята е добре свързана с останалата част от къщата и е функционално обзаведена. Собствениците искаха това да бъде отделно пристройка, отделно от останалата част от дневната зона
Част от спалнята на родителите горе
Всички комуникационни маршрути около сградата и в градината, както и алеята към гаража са настилани с гранитни блокове. За позоваване на бежовите цветове на фасадата е използван камък в два цвята - сив и червен
Най-голямата тераса над гаража (вдясно) е построена като обърнат покрив. Балконът в задната част на къщата е завършен с екзотично дърво. Под него има покрита, допълнителна тераса, разположена на нивото на земята, към която води изход от библиотеката
Новата къща трябваше да бъде напълно различна от тази, в която Агнешка и Робърт бяха прекарали последните десет години.
- Въпреки че при закупуването на предишната къща от предприемача, ние избрахме ъглов парцел с площ от 400 м2 с екстремен сегмент, така или иначе не бяхме доволни от размера на градината - обяснява Агнешка. - Обичам да се занимавам със зеленина и на този парцел земя не можех да разперя напълно крилата си. Освен това, въпреки факта, че живеехме в хармония със съседите си, ни липсваше близост в толкова близък квартал.
Домакините ни бяха разочаровани не само от градината и близостта на други хора.
- Първоначално ни се струваше, че къща с полезна площ от 166 м2 ще осигури достатъчен комфорт - казват те. - Оказа се обаче, че интериорите, макар и функционално проектирани, не разполагат с достатъчно санитарни и икономически съоръжения, което значително затруднява ежедневието ни.
Всъщност, за семейна двойка с две деца, едното от които вижда много зле и се нуждае от почти постоянна помощ, използването на обща баня на първия етаж (имаше само малка тоалетна на приземния етаж без душ), особено в сутрешните часове, беше доста проблематично.
За да използват по-добре пространството, собствениците решиха да превърнат единичния гараж - твърде тесен за по-голяма кола - в кухня и да поставят колата под открито небе. По-голямата кухня леко компенсира липсата на килери, но все още нямаше място за спорт и градинско оборудване.
Най-проблемният проблем обаче беше непоносимото отопление на сградата, особено на тавана, в което беше невъзможно да се задържи по време на горещо време. Дори механичната вентилация не помогна. За промяна през зимата зле изолираните стени бързо се охлаждаха и наложиха интензивна работа на електрически нагреватели, които поради липсата на газова мрежа в частната собственост служеха като отопляема къща.
Там, където добре
Мисълта за изграждането на по-удобно семейно гнездо бавно се появяваше в съзнанието на Агнешка и Робърт. Тъй като закупиха предишната къща бързо и без никакъв опит в строителството, не бързаха да обмислят изграждането на нова.
Две години търсеха самия сюжет. Те не искаха да се изнесат от мястото, където са живели досега и което много им отива. Областта беше тиха и изглеждаше като по-малък, независим град в града. Те не само го оцениха и затова може би затова търсеха безплатен парцел толкова дълго. Но каква радост беше, когато най-накрая го намериха! Наградата за търпение и последователност беше голяма, защото намериха голяма - за градските условия - само три улици от предишното им местоживеене.
Със слънцето за брат ти
След преживяванията ми с тъмен хол в предишната къща и поради проблеми със зрението на сина ми, цялата къща трябваше да е много светла. Агнешка и Робърт също искаха корпусът на сградата да бъде опростен и без украса, докато интериорът имаше ясно и несложно оформление.
Архитектът отлично използва местоположението на парцела спрямо посоките на света. Триетажната къща е построена по такъв начин, че предната кота и кухнята да са от западната страна. От изток има библиотека, свързана с хола с изход към покривната тераса и към градината, от южната страна - хол, свързан с трапезарията, а на първия етаж - частни стаи на домакинството. Всички санитарни, битови и технически помещения са разположени от северната страна. И всяка зона на сградата, в зависимост от функцията и местоположението, е оборудвана с подходящ брой прозорци с адекватен размер.
На първия етаж, освен остъкляване по стените, има и прозорци в покрива. Горният етаж е разделен на две части от коридор, минаващ по оста изток-запад. От южната страна има три спални (за родители, Ola и Hubert) и стая за работа, а от отсрещната страна - две бани, гардероб и достъп до голяма тераса (50 m2) над целия гараж. Коридорът е осветен отгоре с шест стъкла, така че е и светъл. Точно както в приземния етаж, светлината допринася за архитектурата на сградата.
Обширната и слънчева форма на къщата изискваше солидна технология, която да изолира къщата добре срещу топлина и студ. Еднослойните стени са изолирани отвън с 15-сантиметров слой полистирол, а покривът, проектиран в обърната подредба, с екструдирани полистиролови изолационни плоскости. В цялата сграда са използвани модерни дървени прозорци със стъкло против взлом. В труднодостъпните капандури над коридора на първия етаж, специално, самопочистващо се стъкло, което предпазва от слънцето.
В сградата, отопляема с газов котел, постоянната температура и свежият въздух се осигуряват чрез механична вентилация с рекуперация на топлината.
- Въпреки голямото остъкляване, интериорите не се нагряват - доволни са собствениците, които след като са се поучили от опит още на етапа на проектиране, са обърнали специално внимание на правилната изолация на сградата. - Тухлените и добре изолирани стени натрупват чудесно топлина, така че няма големи колебания в температурата в нова къща.
По-малко ефективно, но безопасно
Когато архитектът представи собствениците на първите варианти на сградата, те незабавно отхвърлиха концепцията с висок двуетажен хол и мецанин горе. Разбира се, те признаха, че подобна идея беше много ефективна, но най-важното за тях беше безопасността на сина им и уюта в интериора. Затова те избраха варианта с подове, отделени един от друг с пълни тавани и с изградени, а не ажурни стълбища.
- При проектирането на тази къща трябваше да модерирам авангардната си архитектурна визия, защото собствениците очакваха безопасност и умереност от семейното гнездо - казва Януш Качорек, автор на проекта. - Използвах по-малко ефектни средства, за да придам на сградата нейния „дух“ и индивидуален характер. Например леки и скъпоценни материали.
Въпреки че собствениците, поради увреждането на сина си, се опитаха да планират къщата без архитектурни бариери, те не искаха да имат една неудобна зала на приземния етаж. Следователно дневните стаи са проектирани така, че не са напълно отделени една от друга със стени, те имат ясно видими и разделени функции и в същото време са достъпни от няколко страни. Това се постига чрез внимателно обмислени комуникационни пътища.
Както и в предишната къща, жителите бяха обезпокоени от директната връзка между кухнята и хола, в новата къща те преместиха кухнята от дневните, но осигуриха удобен вход от залата и трапезарията. Другите дневни са проектирани по подобен начин - и двете са свързани и разделени.
В сградата няма излишни врати, стъпала и стълби (стълбите се използват само между отделни етажи), прагове и стълбове, поддържащи тавана. Всички етажи са с едноетажни подове, без отмествания и вдлъбнатини.
Стълбището към първия етаж, оградено със стени, е сърцевината на сградата, която може да се разхожда на нивото на приземния етаж. Липсата на двуетажни стаи и тясно, застроено стълбище правят първия етаж тих дори по време на приеми, докато целодневните стаи с таван в горната част остават уютни и интимни. Това обаче не означава, че те са ниски. Височината им е пропорционална на размера им, така че имат място и „дъх“.
Модерация и умереност за пореден път
Простотата е характерна черта на тази сграда. Прилага се за всички елементи. Както външното тяло на къщата, така и вътрешното оформление, както и методите на довършителни работи и обзавеждане.
Тялото на двуетажната къща е проектирано в духа на модернизма. Неговата ъглова форма е разчупена от кръгла колона на главния вход отпред и арковидна стена по трапезарията на южната кота. От друга страна, голяма равнина на плосък покрив е разположена в средата с наклонен покрив, в който е монтирана серия стъкла.
Изборът на довършителни материали и техните цветове са последователни и сведени до необходимия минимум. Собствениците, които ръководиха довършителните работи заедно с автора на проекта, избягваха да използват твърде много различни материали. Те се страхуваха да не претоварят тялото на сградата и интериора с ненужни елементи и хаоса, който направи невъзможно отпускането и облекчаването на стреса. Правилото беше просто - ако дърво, то е същото в цялата къща, ако камъкът е еднакъв навсякъде.
Модерен, но уютен
Като художник, Агнешка е била наясно с опасностите на съвременната архитектура. Тя целенасочено подбира материали и техните цветове по такъв начин, че къщата да "чете" като приветлива и уютна. Затова тя използва камък и дърво в топъл цвят. Подовете на приземния етаж, първия етаж и стълбите са облицовани с екзотично дърво в топъл нюанс, а само в кухнята, баните, коридорите и мазето - големи плочки в бежов цвят. Стените бяха боядисани в бежово и екрю. За да избегне скуката, домакинята също използва силни и енергични цветове на червено и оранжево. Но само под формата на аксесоари - например оранжеви лампи в кухнята или червени саксии за цветя в хола.Скоро в хола ще се появи и червен диван. В трапезарията червените вени имат абаносов комплект мебели за маса.
Въпреки че архитектът предложи на инвеститорите да боядисат външните фасади в два нюанса на сивото, Агнешка предпочете да ги замени с два нюанса на екрю и бежово, продължавайки цветовете на интериора на сградата.
Спортни и керамични изби
Имайки предвид, че строежът на къщата може да бъде място за живот за цял живот, г-н Робърт настоя да разшири пространството си с нестандартни функции. Той убеждава жена си да построи изби под цялото жилищно пространство, като ги отделя, освен технически и икономически функции, и за отдих и хоби. Много място е отделено на залата за упражнения, за което домакинът отдавна е мечтал - тъй като работи много и пътува професионално, когато се прибере у дома, той предпочита да остане със семейството си, дори докато се грижи за физическото си състояние. В близост до фитнес залата има също сауна и душ.
Агнешка изряза място за керамично ателие, като донесе вода до него и изгради дълги рафтове и плотове. Другият потребител на ателието за керамика е нейната осемнадесетгодишна дъщеря Ола, която също като майка си е артистично надарена.
В обширното мазе имаше и всички помощни помещения, които липсваха на собствениците на градската къща. Ако добавите просторен гараж за две коли с пристройка за градинско оборудване и балкони и тераси, разположени от три страни на сградата, и разбира се голяма градина - те наистина не могат да се оплачат от новата къща. Той е внимателен и удобен … и топъл.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Популярни Публикации

Кухнята е спокойна

Комбинацията от кухня и стая ви позволява да получите доста голяма жилищна площ дори в малък апартамент-студио.…

Напълно отворена кухня

Вместо два равни реда шкафове - стоящи и окачени - в кухните, все по-често се използват асиметрични конструкции. Тази тенденция е особено видима в ...…

Стилизиран интериор

Рустическите кухни, независимо дали са в английски или провансалски стил, са популярни и обичани от години. Мебели от дърво, боядисани в характерен нюанс на ...…

Модерна в аранжировка

Затворената кухня с масата, доминираща в центъра, все още има много поддръжници. Домакините от този интериор също са много доволни от решението си, защото миризмите ...…