Съдържание

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Изглед отпред на къщата. На заден план можете да видите входа на гаража
Страничен изглед на къщата. Покривът е покрит с цинково-титанов лист
На заден план се вижда тераса с тухлена скара и езерце
Предна кота. Бялата мазилка е допълнена с вложки от дървена облицовка
Странична кота от страната на терасата с водна каскада
Градинска фасада, предназначена да осигури на членовете на домакинството възможно най-много поверителност
Странична кота от страна на гаража
Авторът на проекта, архитект Лукаш Михалски
План на приземен етаж: 1. гараж 27,7 м2; 2. 2,8 м2 преддверие; 3. баня 13,0 м2; 4. котелно помещение 4,7 м2; 5. перално помещение 3,1 м2; 6. спалня 17,6 м2; 7. зала 17,8 м2; Коридор 5,8 м2; 9. стая технически 5,8 м2; 10. съблекалня 5,4 м2; 11. кухня 10,7 м2; 12. трапезария 17,6 м2; 13. дневна 17,3 м2.
План на етажа: 14-та спалня, 24,7,5 м2; 15. съблекалня 2,0 м2; 16. работна стая 16, м2; 17. баня 8,4 м2; 18. пешеходен мост 5,1 м2; 19. съблекалня 6,2 м2; 20. спалня 16,1 м2.
Жителите на тази къща са семейна двойка, която след отглеждане на децата и изселване реши да живее на ново място. И двамата не се нуждаят от голямо жилищно пространство, но мечтаят за комфорт, почивка в зелена среда и място за приемане на семейството и други гости.
Решението за преместване беше улеснено от факта, че те вече имаха парцел за строеж; преди това беше голяма овощна градина, която принадлежеше на бащата на инвеститора.
Те помолиха сина си, архитект от студиото JMW Architekci, да проектира къща, която да отговаря на всички изисквания и да отговаря на начина им на живот.
Парцел
Земята, собственост на инвеститори, се намира в покрайнините на Радом, в близост до гората. Когато беше взето решение за строеж, парцелът беше разделен на две части, едната от които беше продадена, което позволи да се допълнят финансите, необходими за завършване на инвестицията. Останалата площ е сравнително малка, около 1300 м2. Преди имаше пустиня наоколо, но с течение на времето тук бяха построени множество еднофамилни къщи, обикновено по готови проекти.
Инвеститорите вече бяха засадили няколко парчета на парцела, предимно борове и брези, както и множество храсти. Обраслите растения сега създават уютно и красиво място, където членовете на домакинството могат да си почиват.
Предполагания за проектиране
Инвеститорите имаха специфични изисквания за новото място. Къщата трябваше да бъде проектирана с мисъл за удобни условия за възрастни хора.
Всички най-често използвани стаи са разположени близо един до друг на приземния етаж, така че да не се налага да се изкачвате ежедневно по стълби. Стаите за гости са планирани на тавана.
Довършване на бетонни вътрешни стълби (ВИДЕО)
Не беше решено да свържете къщата директно с гаража, но проходът беше проектиран да бъде възможно най-кратък и удобен.
Според плановете къщата трябваше да бъде относително малка и икономична. Архитектът беше отговорен и за отделянето му от непосредствената близост и осигуряването на личния живот на членовете на домакинството.
Външният вид на сградата
Архитектът се опита да създаде това, което той описва като „архетип на фамилна къща“ - сграда с добри пропорции и максимално опростена форма.
Къщата се състои от два блока, които се сливат под прав ъгъл. Той е двуетажен, има класически двускатен покрив, покрит с цинково-титанов лист. Външните стени на приземния етаж са покрити с бяла мазилка и вложки от дървена облицовка. Избрани са дървени прозорци, но няколко прозорци имат алуминиеви профили, които се отнасят до цвета на покрива. И предната, и градинската страна имат дървени тераси. Един от тях разполага с външна камина и тухлена скара. Допълнителна украса е езерце с ефектна каскада.
Към сградата има гараж. По време на строителството е използвана съществуващата, стара конструкция, но тя е модернизирана и стилистично адаптирана към цялото архитектурно оформление. В гаража се помещават автомобил, маса „направи си сам“ и оборудване за спорт и отдих.
Интериори и техните функции
От вестибюла се отива в главната зала, а оттам в хола и градината с тераса. Има коридор, водещ към кухнята с удобен гардероб за горно облекло. Трапезария, отворена към хола, е свързана с кухнята.
Стълбите към първия етаж са зад сградите с камина и телевизор; холът в тази част е отворен на височина от два етажа. Под стълбите има техническа стая, до която се влиза през скрита врата, отваряща библиотека с рафтове.
Откъм градината има строго частна част от къщата, която се състои от спалня, баня и малка помощна стая. От банята има и достъп до котелното помещение.
На първия етаж има една обща баня и две спални - всяка със собствен гардероб. Това е пространство, предназначено за посещения от син и дъщеря и техните семейства. Стаите са удобни и в същото време осигуряват известна автономия на хората, отседнали тук. И двете спални са свързани с пешеходен мост с лека стоманена конструкция, преминаваща през дневната, отворена на два етажа. Подобна процедура позволи да се създаде отворен мецанин на първия етаж, който също служи като работна стая. Проходът от тавана към приземния етаж е проектиран така, че гостите да имат свободен контакт с общодостъпната част на къщата, но в същото време да не пречат на членовете на домакинството.
Дизайнерите на сградата положиха всички усилия, за да гарантират, че всички стаи изпълняват съответните си функции и че вътре в къщата няма излишно „празно“ пространство. Голяма използваема площ често няма нищо общо с реалния комфорт, но сериозно генерира разходи за поддръжка, например свързани с отоплението. Отпечатък на
къщата
Използваема
площ : 200,6 м2 Площ на сградата: 192 м2
Площ на парцела: 1300 м2
Автор: Łukasz Michalski от студио JMW Architekci
Контакт: тел. 22 839 04 56 [email protected] www.jmwarchitekci.pl
Автор на дизайна
Архитект Лукаш Михалски е завършил Факултета по архитектура и градоустройство във Варшавския технологичен университет. Заедно с Кшищоф Яхович и Якуб Вишневски той основава студиото JMW Architekci, което проектира сгради и интериори.
Архитектите от JMW се опитват да проектират нестандартно; според тях основата за постигане на най-добри резултати в космическия дизайн е пълното разбиране на нуждите на инвеститора. Те вярват, че нестандартното мислене и тясното сътрудничество с клиента гарантират създаването на оптимално, уникално и красиво пространство.


Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Популярни Публикации

Начало: флорални шарки в края на гората

Марзена и Ярек харесват дома си по няколко причини. Първо, през прозорците на хола те могат да наблюдават елените, излизащи на брега на близката гора. След……

Труден коридор

Това понякога се използва за описване на интериори с неблагоприятни пропорции или малка площ, чието подреждане ни създава много проблеми. Но дори и такива ...…

Тапет вместо изображение

Не е нужно да покривате с него всички стени на стаята. Ако е много шарка, дори не принадлежи. Намира се само на избрани места, например ...…

Декорации: за добър ден

Нека потърсим вдъхновение за цветовете в небето. Синьото, съставено с бяло и слънчево жълто, е естествена и приятелска комбинация от цветове. Това ще ви развесели и освети ...…