Съдържание

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Собствениците на този голям горски парцел, с опит в избрания парцел, искаха да построят на него еднофамилна къща, чиято форма би се вписала в каноните на съвременната архитектура. Те искаха да интегрират тялото на сградата в околния пейзаж по такъв начин, че по всяко време на деня (и през нощта) човек да може да се възхищава на красотата на природата от колкото се може повече стаи, а светлината да прониква вътре в къщата отвсякъде. С една дума, ставаше въпрос за истинското сливане на архитектурата с природата. Това предположение определи окончателната форма на сградата и избора на строителни материали.
Поставен сред дърветата
Голям парцел земя, 85% от който трябва да остане незастроен според местните разпоредби, даде на дизайнерите на жилища голяма свобода, наред с други неща, при избора на стила на сградата - защото е относително далеч от съседните сгради. Следователно, въпреки че характерът на архитектурата на околните къщи е по-скоро традиционен, беше възможно да се мисли за модерна сграда, отворена за околностите, която само с някои подробности за своята форма, структура и завършеност би се отнасяла до близките сгради.
Къщата е построена по план с неправилна буква Т, благодарение на което е възможно да се интегрира възможно най-пълно в съществуващата зеленина. Собствениците се радват, че само три от стоте дървета, растящи в имота, трябваше да бъдат отсечени.
Сградата се състои от две части с различна височина.
Дневната, приземна част има формата на напълно остъклен павилион, който е модерна, развита форма на бивша беседка или оранжерия. Това е част от строителната традиция на вилата и спа града, където е построена къщата. В тази част са разположени трапезарията, дневната и басейните. Именно тук идеята беше най-добре реализирана, за да може къщата да се слее с градината възможно най-пълно и да позволи на зеленината около сградата да се възхищава от нейния интериор.
Частната част, двуетажна, покрита с непълен под на „кулата“, в която се помещава кабинетът на господаря, се дължи на своя характер на по-затворена структура, въпреки че не се отклонява от градината, облицована с дървета. Отворите на прозорците в тази част са различни, но са подредени така, че всеки от тях да предлага привлекателна гледка. Архитектите са се погрижили лъчите светлина, попадащи през остъкляването, да създават пространственото разположение и характера на интериора. Авторите на къщата подчертават, че много внимателно "изрязват" всички отвори в сградата, така че да изложат най-атрактивните части от градината на очите на хората, останали вътре.
В сферата на материалите
Неслучайно беше решено да се използват суровини, характерни за съвременния индустриален стил: бетон, стъкло, ламарина, алуминий, камък и малки количества дърво. Дизайнерите стигнаха до заключението, че като подчертават строгостта на формите на сградата, те най-красиво - за разлика - ще подчертаят очарованието и формите на природата. От друга страна, те откриха, че зеленото е подходящо за индустриалната суровина.
Стените на къщата са частично бетонни и частично завършени с плочи от пясъчник. Големи части от фасадата бяха облицовани със стоманена облицовка.
Въпреки голямото разнообразие от материали обаче, цялото не създава впечатление за хаос. Променящите се цветове и текстури позволяват да се избегне впечатлението за монотонност, което често се среща в случая на съвременните индустриални съоръжения. Разнообразието от материали определи и първоначалната красота на интериора.
Къща с ефекти
Долната, павилионна част на къщата, включително трапезарията, всекидневната и плувния басейн, е проектирана в анфиладна аранжировка. Освен това перспективата се удължава от тесен проход, отделен от градината със стъклена стена; стъклопакетите също го покриват. Благодарение на това екстериорът се смесва с интериора почти безпрепятствено. Изненадващ ефект е свързването на трапезарията с хола през отвора на камината, а хола - с широк "воден прозорец" със стаята на басейна. Когато огън се запали в камина, неговият пламък се отразява във водната маса. Това създава прекрасна, естествена декорация на хола. Също така е трудно да не забележите впечатляващата стена, заобикаляща „водния прозорец“, отделяща басейна от хола. Тя е украсена с ивици от мрамори Carrara и Madreperla.
За концепцията на тази къща, където структурата е представена програмно, изборът на мебели и декоративни предмети беше много важен. Внимателно подбрани, подписани от майсторите на съвременния дизайн, те са сведени до минимум и смесени с опит в цялото предположение. Идеята беше да се подчертаят и използват всички предимства на архитектурата на сградата. Поради това е отделено строго определено място за всеки елемент от интериора. И така, например, височината на диваните в зоната за сядане беше съчетана с височината на прозореца, свързващ хола с басейна. Благодарение на това, докато седите на дивана, можете да наблюдавате искрящата водна повърхност и цялата площ на басейна.
Оригиналните стълби, направени от три слоя стъкло, водят до частната част, до първия етаж. Поддържани само на приземния етаж и първите етажи, те сякаш плават във въздуха. Подобно на много строителни елементи, те не само изпълняват функционална функция в тази къща, но са и елемент на интериорната декорация. До тях се стига по стъклен мост над залата. От едната страна има спални, баня и съблекалня на собствениците, от другата - две стаи за гости.
Горе, на мецанина, известен иначе като „кула“, кабинетът на майстора е проектиран с обширен изглед към горската градина. Това е единственото място извън библиотеката, където е използвана дървена облицовка. Сякаш от желанието да се придаде на тези стаи малко топлина и интимност.
Когато човек погледне тази къща, разговаря с нейните собственици и дизайнери, е лесно да разберем, че това е рядък пример за строителен проект, в който всички страни се чувстват доволни. Изглежда, че този успех е бил повлиян еднакво от доброто разбиране и работата на архитектите и интериорните дизайнери, както и мъдрият ангажимент на инвеститорите, които, от една страна, са знаели какво искат, а от друга - са могли да се доверят на професионалистите, които са наели.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Популярни Публикации

Начало: флорални шарки в края на гората

Марзена и Ярек харесват дома си по няколко причини. Първо, през прозорците на хола те могат да наблюдават елените, излизащи на брега на близката гора. След……

Труден коридор

Това понякога се използва за описване на интериори с неблагоприятни пропорции или малка площ, чието подреждане ни създава много проблеми. Но дори и такива ...…

Тапет вместо изображение

Не е нужно да покривате с него всички стени на стаята. Ако е много шарка, дори не принадлежи. Намира се само на избрани места, например ...…

Декорации: за добър ден

Нека потърсим вдъхновение за цветовете в небето. Синьото, съставено с бяло и слънчево жълто, е естествена и приятелска комбинация от цветове. Това ще ви развесели и освети ...…