Съдържание

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Имението от градината
Изглед към къщата от улицата
Старите брези предпазват терасата и масата от слънцето, създавайки приятна полусянка над главите на домакинството
Трапезария. Тъмното дърво на мебелите добре контрастира със светлите стени и каменния под
Собствениците се опитват да избягват типични, модерни системни решения. Както можете да видите, кухненските мебели могат успешно да бъдат заменени с крака от стара шевна машина и парче дървен плот за маса
Фрагмент от жилищната площ на къщата. Широките балконски врати отварят интериора към градината
Шкаф - трофей от пътуване до битпазар и важен елемент от оборудването на трапезарията
Травертинен под и балюстрада до стълбите, внимателно направени от ковач близо до Жешув, правят домашната зала да изглежда красива
Част от стаята за гости. Стаята е доминирана от стилен гардероб от швейцарски произход, изработен от италиански майстори, дошъл тук направо от интериора на двореца
Кухненска маса - място за ежедневни ястия
Свидетелство за раждане
на къща Тухлена къща, с частично мазе, с таванско помещение
Автор на проекта: архитект Йежи Сайдак
Пау. къща: 200 м2
. Парцели: 2150 м2
Жители: семейство с две деца
На деветнадесет метра
Домакините ни - Нина и Януш - се срещнаха по време на втората си година на обучение на концерт на Станислав Сойка. Тя е учила педагогика, той е бил в катедрата по механика, енергетика и авиация. Трудните жилищни условия не попречиха на решението за брак. Дъщеря им Ула се роди, когато живееха в общежитие.
Когато завършиха обучението си, благодарение на помощта на семейството си, те живееха в собствения си апартамент от 19 квадратни метра. Въпреки че днес им звучи смешно, тогава се чувстваха късметлии. Имайки на ваше разположение не само отделен ъгъл, но и кухня във вдлъбнатина и собствена баня, това беше нещо! След четири години живот в общежитие и учене за изпити, докато се разхождаха с детска количка в парк „Лазиенки“, накрая бяха сами - свободни, независими, с бъдеще.
Апетитът нараства с храненето
Както се досещате, радостта от малкото студио не продължи дълго, защото семейството започна да се притеснява от стягането. Затова Нина и Януш уредиха апартамент, който с времето си купиха: нашият домакин работеше за него в Швеция и Англия. Новият им апартамент беше 36 м2 и се състоеше от две спални и баня. Твърде скоро обаче стана недостатъчно за семейството. Когато се оказа, че е на път второ дете, те отново решиха да направят промени, което беше възможно благодарение на по-доброто професионално и материално положение. Още преди синът на Куба да се появи на бял свят, те започнаха да търсят и скоро станаха собственици на седемдесет квадратни метра апартамент.
„Когато за първи път влязохме в него, той почти се чувстваше като дворец“, спомнят си днес.
Но човешката природа ни кара да свикваме с добрите неща много бързо и започваме да търсим нещо още по-добро, когато е възможно.
Къщата на мечтите: големият финал
- Скоро планирахме още един „голям скок“ - както домакините днес наричат решението за построяване на къща. - Хареса ни предложението на компанията Dworek Polski, затова продадохме апартамента, взехме заем и построихме дървена сграда в селски и благороден стил върху парцел в Choszczówka.
Нашите домакини също започнаха да забелязват различни недостатъци на дървеното имение и накрая почувстваха, че къщата в Choszczówka е следващият етап от живота, а не пристанището на местоназначението. Междувременно дамата на къщата, богата на опита от чести премествания, смени професията си и стана брокер на недвижими имоти. Това я улеснило да реши да построи друг дом, който да отговаря по-добре на нуждите и стремежите на семейството.
Важни знания
Успяхме да намерим атрактивно място в Бялоленка относително бързо, но проблемът беше, че парцелът за продажба беше много голям. Площта му е била осем хиляди квадратни метра и освен това в документите е класифицирана като горска площ, не предназначена за застрояване. Предивоенният собственик, току-що възвърнал собствеността си, не се интересуваше от уреждането на някакви формалности, той просто искаше да продаде земята.
И тогава новата професия на нашата хазяйка и нейният значителен опит в търговията с недвижими имоти бяха много полезни. Първо, той бързо установи, че е възможно да се преквалифицира земята като „за застрояване“. Второ, тя бързо установи няколко приятели, заинтересовани от транзакцията, които се довериха на нашите домакини и реши да поеме риска да инвестира с тях. Беше договорено всяко от четирите семейства да притежава приблизително две хиляди квадратни метра и в бъдеще да построи къща от своя страна.
Когато всичко беше решено и подредено, а земята беше „обезлесена“, нашите домакини продадоха заместител на имение - както наричаха къщата си - наеха апартамент за една година и започнаха строеж.
Щастието в горското имение
Докато разглеждаха различни строителни списания в търсене на формата на бъдещия си дом, инвеститорите се убедиха, че това трябва да се отнася до стила на полското имение.
- Решихме, че тъй като подобна форма се оказа успешна в Полша през последните няколкостотин години и все още е популярна, това показва нейните високи практически и естетически ценности - казват те. - Бяхме малко притеснени, че много подобни къщи, често с лоша архитектура, се строят наоколо. Страхувахме се, че докато се стремим да живеем в стилна сграда със свой индивидуален характер, ще попаднем в подобен капан. Но попаднахме на проект на архитект Йежи Сайдак, който, позовавайки се на придворния стил, поддържаше къщата проста, грижеше се за нейната функционалност и в същото време придаваше на цялото уникална „старомодна“ красота.
Собствениците казват, че са им харесали оформлението на домашните интериори и осветлението им. На приземния етаж централното място заема голям хол, свързан с градината. В него се влиза от залата, предшествана от вестибюл, а стъклена врата отделя вътрешността на хола от кухнята. В долната част има също кабинет и стая за гости, които ежедневно служат като телевизионна стая, когато няма гости, облекчавайки дневната, която следователно може да се използва за отдих, срещи и разговори. На тавана има три спални, две бани, съблекалня и перално помещение. В тях се влиза от просторна площадка в горната част на стълбите. Къщата има частично мазе и по естетически причини няма гараж,чиято форма според собствениците не съответства на имения характер на сградата. Засега автомобилите са паркирани под открито небе, но има планове за издигане на отделна, свободно стояща сграда за тях.
И да се мисли, че къщата е само 200 м2, въпреки че и отвън, и отвътре изглежда по-голяма от действителните размери, което би показало, което поради вида на нейната архитектура може да се счита за предимство. Собствениците не крият задоволството си, че почти всички новодошлите си падат по размера на помещенията.
Правейки изводи от предишния опит на инвеститорите, те построиха новата централа по особено внимателен и надежден начин, по традиционния начин (трислойна тухлена стена, керамични обикновени плочки, медни обшивки, плочи от пясъчник на терасата и постаментите на колоните от същия материал).
Стъпка по стъпка - към целта
Домакините се преместиха от нает апартамент в нова къща само девет месеца след началото на строителството, но работата все още не беше завършена. Първоначално семейството заемаше само приземния етаж, където единственото, което липсваше, беше вратата.
- Искахме качествена врата, но не можехме да си позволим да я купим веднага. Ето защо живяхме без тях две години, за изненада на някои приятели - казват те.
С тавана беше по-лошо, макар че и там можеше да живее бедност. Домакините обаче предпочетоха да завършат цялата работа, да сложат подовете и спокойно да обзаведат интериора.
Интериорният дизайн е домейн на дамата на къщата.
- По време на довършителните работи се пристрастих към битпазара във варшавския Koło - казва той. - Чувствам се така, сякаш не съм изпълнил задължение, ако не посещавам това място няколко пъти в месеца.
Повечето мебели, украсяващи къщата, идват от там. Те бяха избрани обмислено и с усещане за място, така че като се допълват, те създават атмосфера на неизвестност и „древност“ в добрия стар стил. Някои от тях идват от клиенти на домакинята, които са готови да се отърват от тях.
- Те не искаха старите, те предпочитаха новите и ние се радвахме на тези старини като деца.
Довършителните работи отнеха няколко години, но това забавяне, причинено от финансов недостиг, доведе до повишаване на стандарта на сградата и постигане на значителни икономии. Въпреки че първоначално не беше най-удобният начин на живот в къщата, беше време да се търсят ценови оферти и интересни довършителни детайли. Освен всичко друго, благодарение на това забавяне, алеите и алеята са облицовани с гранитни кубчета, получени при разрушаване, а оградата и балюстрадата на балкона не са конструирани от готови елементи, а красиво издълбани в метал от „провинциален“ майстор. Градината също е построена на етапи, защото фермерите, вместо да поръчат няколко десетки камиона с пръст, ловуват за основи в района.Почвата, получена при разкопките, беше много по-евтина от тази, поръчана в насипно състояние от специализирана компания.
Градината е запазила горския си характер, въпреки че не е било възможно да бъдат спасени всички дървета по време на нейното изграждане. На тяхно място беше създадена перфектно поддържана морава. Както подчертава тя, не без удовлетворението на дамата от къщата - изпратена от ръце.
Домакините казват, че къщата и градината им носят уют.
- Чувстваме се малко като на почивка тук, няма нужда да ходим никъде за уикенда. Още по-лошо, всъщност не искате да ходите на работа, когато е толкова приятно да седнете на терасата, отпивайки сутрешното си кафе - те се смеят сбогом.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Популярни Публикации