Съдържание

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Дървена къща от лиственица, заобиколена от градина, подобна на парк. Преди няколко години фасадата на сградата беше боядисана в бяло, а покривът беше покрит с шисти в цвят графит, поставени върху летви и контра летви, приковани към покривния филц на кофража.
ВИЖТЕ ФОТОГАЛЕРИЯТА НА ЛАРЧОВАТА ВИЛА >> ТУК Предвоенната
вила с жилищен таван е била в ръцете на едно семейство от построяването на сградата, т.е. от 1932 г. Алина и Вислав са третите пазители на къща, построена от трупи от лиственица с фасадна дъска. Както подобава на добрите домакини, те продължават да подобряват нещо. Стъпка по стъпка те приспособиха старата къща към нуждите на 21-ви век, като същевременно запазиха всички характерни черти на довоенната архитектура. Те смениха покрива на покрива, цвета на фасадата, обновиха добре запазената дограма на врати и прозорци от лиственица, приспособиха тавана и неизползваните досега кътчета в тавана.
Лятна къща за постоянно пребиваване
Дървена къща с частично мазе с таванско помещение е построена през 1932-35 г. от дядото на г-жа Алина, който искал да осигури на петчленно семейство удобно място за почивка. Тогава той не смяташе, че къщата скоро ще се превърне в единственото й убежище. Това се случи след избухването на Втората световна война, когато беше бомбардиран апартамент на ул. Ул. След това цялото семейство се премести за постоянно в „лятната къща“, благославяйки дърводелеца, който веднъж я убеди да създаде три малки стаи на тавана (според първоначалния дизайн таванът трябваше да бъде неизползван). Благодарение на тази незначителна корекция окупацията беше прекарана далеч от суматохата на войните във Варшава.
Преместването в града обаче не спаси членовете на семейството от драматични преходи. Къщата им е избрана временно от офицер от Вермахта за негова централа. Както казва г-жа Алина, когато това е било възможно, дядо ми организира тайни срещи в къщата си и скрива радиостанция на тавана (настоящите собственици са намерили скривалище в пода по време на ремонта). След това, след Варшавското въстание, разбира се в отсъствието на германеца, вилата се превърна в убежище за бежанци от изгарящата Варшава и за войници от Кралската армия. Семейните истории показват, че понякога 50-60 души са останали при тях, а някои са останали по-дълго. След войната вилата на баба ми и дядо ми не беше пропусната от жилищните помещения. Две чужденки дойдоха да живеят със семейството,единият от които се изнесе едва през 60-те години. За щастие членовете на домакинството живееха в хармония под един покрив, макар че със сигурност не беше лесно - всички те използваха една малка кухня и баня!
Собствениците са израснали в местната общност, а дядо ми дори е станал селски администратор. В трудните следвоенни години той помогна на много хора в нужда. Сред тях беше писателката Мария Дамбровска, която от благодарност за разпределението на горивото, както и от съчувствие към семейството си, й предложи копие на "Nocy i dni", който все още много обича дома си.
Стълби към различни интериори (ВИДЕО)
Всеки ремонт е радост
В края на 60-те години къщата е поета от бащата на Алина, който подрежда петчленното му семейство на първия етаж (баба и дядо живеят на приземния етаж до смъртта си). Именно той освободи членовете на домакинството от неудобството от изгарянето на въглища в печки с плочки (всеки отопляваше само две стаи). Благодарение на електрическите нагреватели, инсталирани в тях, той стана удобен и модерен. И когато се сдоби със собствена кола, той построи самостоятелен гараж и навес за градинско оборудване в градинския парк, създаден от родителите му.
Допълнителни удобства бяха въведени през 1985 г. от дъщеря му, настоящ собственик на сградата. От детството си мечтаеше да живее в къщата на своите предци. Когато се оказало възможно, тя продала апартамент във Варшава и похарчила всички пари за ремонта на вилата.
Тя започна да работи по къщата, като монтира инсталация за централно отопление. Мазето трябваше да бъде преустроено в котелно помещение - преустроено и задълбочено, защото беше твърде ниско с цели 50 см, за да се монтира котелът! Работата започна с поддържане на тавана над мазето с дървени печати. След това почвата беше избрана на партиди и на това място бетониран фрагмент от пода на земята. След като завършиха тази работа, собствениците разделиха мазето на две помещения - котелно и килер.
Трябваше да се направи нормален вход към котелното отвън от сградата. Досега той беше достъпен през тясна стълба през люка в пода на кухнята. Можете да си представите колко неприятно беше да извадите кофи с въглища по този начин!
Г-жа Алина също увеличи кухнята, подавайки оставка от отделна и съседна килера. На първия етаж тя е намерила място за мечтаната си баня. Членовете на домакинството все още помнят радостта от първото си къпане в новата скиния!
Така или иначе, всякакви промени в къщата винаги бяха приветствани с ентусиазъм и радост. Такъв беше и случаят, когато нагреватели се появиха в печки с плочки, когато беше инсталирана централната отоплителна инсталация и когато къщата след това беше свързана към общинския газопровод. Всеки път членовете на домакинството имаха истински празник.
Важно събитие беше и демонтирането на преградната стена и кахлената печка между стаята на бившите родители и трапезарията (по време на тези работи можете да се възхищавате на преградните стени, направени от трупи от лиственица, покрити с тръстика и измазани с глина). Благодарение на тази обработка, пространството на представителните стаи е оптически увеличено и въпреки че площта на целия приземен етаж е само 90 м2, къщата изглежда наистина просторна.
Оставеното от печката място и директен достъп до комина бяха използвани за изграждане на традиционна камина, която стана украса на дневната зона. От друга страна, старите двойни врати, които в миналото преграждаха и двете стаи, бяха толкова хубави, че собственикът ги монтира между залата и вътрешната зала.
По време на този ремонт бяха обновени и всички дървени подове. Дъбовият паркет в приземния етаж и подовите дъски на втория етаж бяха в толкова добро състояние, че трябваше само да бъдат шлайфани и лакирани.
Какво не се прави с къщата
От деветдесетте години съпругът на Алина Вислав участва в грижите и управлението на сградата. Сега те планират съвместно нови ремонтни дейности всяка година.
Наскоро, когато търсеха начин да увеличат стаята на дъщерята на момиче от средното училище, те се замислиха за адаптиране на тавана в горната част на покрива. За съжаление, за да стане използваем, беше необходимо да се вдигне покривът с цели 50 см. Затова те помолиха архитекта да изготви предварителен проект за разширение. Вече се радваха на следващите промени, когато се оказа, че изглеждат зле на хартия - след модификациите формата на къщата напълно ще загуби пропорциите си! Домакините се съгласиха, че не могат да навредят на любимата си къща по такъв начин и бързо се отказаха от идеята да увеличат тавана. Те също така обмислят възможността за подмяна на тавана с спящ мецанин, но и тази идея се проваля.Стълбите към върха ще заемат половината от деветметровата стая на дъщерята, която по този начин ще стане напълно нефункционална.
Таванското помещение обаче беше обновено. Той беше изолиран отвътре с минерална вата, а вълната беше покрита с паропропускливо фолио и върху него беше положена суха мазилка от гипсокартон.
Накрая беше положен нов дървен под и стените бяха покрити с рафтове. Тук вече можете да съхранявате различни ненужни предмети, от които е жалко да се отървете. По същия начин домакините обновиха и границите между стаите на първия етаж. Те имат гардероби за всеки от членовете на домакинството.
Подмладяване на цветовете
Фасадата на дървената къща, построена изцяло от не смолисти трупи и дъски от лиственица, беше светлокафява от самото начало. Дядото, а след това и бащата на собственика, го рисува на всеки 3-4 години със специална импрегнация за дърво.
Г-н Wiesław реши обаче, че фасадите от бели дъски ще изглеждат по-спретнати, отколкото в цвета на дървото, избледняващо на слънце. Той успя да убеди останалата част от домакинството да предприеме тази радикална промяна. Досадното почистване на фасадата от всички стари покрития стана повод за внимателен оглед на дървената облицовка на сградата. Подредено е по два начина. Точно над основата - вертикално (което улеснява подмяната на отделни повредени елементи, по-изложени на влага и разрушаване тук), а от височината на 1/3 от партера и на първия етаж - хоризонтално (благодарение на което котите изглеждат по-широки). За радост на домакинството се оказаче дървените фасади са в перфектно състояние, дори близо до цокъла и под первазите на прозореца - никъде не са открити следи от влошаване на дървесината.
В продължение на две години собствениците стъпка по стъпка обновяват дограмата си за прозорци и врати, също от лиственица. Въпреки изминалите години прозорците, вратите и капаците са в отлично състояние, но със сигурност всички те са почистени, ремонтирани и пребоядисани. Домакините се надяват, че благодарение на тези мерки дограмата ще оцелее през следващите седемдесет години.
Старите глинени вътрешни мазилки също са в перфектно състояние. Почти е невероятно, че направени по предвоенния метод върху тръстикова подложка, те не се напукват или ронят, така че се запазват в първоначалното си състояние. Редовно се боядисват само с добри „дишащи“ бои. Г-н Wiesław - поддръжник на бялото - реши, че стените на приземния етаж ще бъдат боядисани в бяло. На първия етаж, в съответствие с актуалната мода, г-жа Алина представи цветове.
Дълги години покривът на сградата беше покрит със сиво-кафяви азбестови плочки. Едва през 2002 г. собствениците ги размениха за цимент и
-вар, графитен цвят. За да разберете дали този тип покриви ще работят на стилна вила, първо е поставен на покрива на гаража (удължен с място за паркиране на втора кола). Едва когато домакините разгледаха ефектите, те смениха покритието на жилищната сграда.
Винаги има какво да се направи в стара къща, така че собствениците продължават да правят нови планове.
- След смяната на покривното покритие мечтаех за лека промяна в цвета на фасадата - признава г-жа Алина. - Бих искал да съчетая тъмносивия шифер с избелен оттенък на бежово или светло зелено. Също така мечтая за зимна градина с изглед към зоната за сядане на парцела.
Собственикът дори е потърсил каталог на английски зимни градини. Тя обаче знае, че удължаването на дома й не е лесно. Симетричната архитектура на сградата изисква спазване на определени архитектурни правила. Разширението на едното крило води до построяването на същото от противоположната страна на къщата - в противен случай съществуващите благородни пропорции ще бъдат нарушени.
Може би обаче не трябва да подобрявате това, което вече е красиво и доказано?
ГЛЕДАЙТЕ ФОТОГАЛЕРИЯТА НА ЛАРШОВАТА ВИЛА








Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Популярни Публикации

При синьото езерце - електронни градини

Собствениците на тази градина не страдат от прекалено много свободно време и когато дойде желаният момент за релакс, те го прекарват в градината. И няма значение ...…

Колекция Рододендрон - електронни градини

Пролетта е времето на най-приятните срещи с растенията. За да изпитате нещо наистина фантастично, струва си да посетите градина, създадена от ентусиаст на рододендрон. ...…

Като spick and span - електронни градини

Облича градини и хора, проектира зеленина и дрехи. Седнал зад бюро, той измисля растителни творения, а в градината - текстилни творения, въпреки че признава, че може и ...…