Съдържание

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Съсобственикът на представената къща - г-жа Елжбета - е свързана с тази област от дете. Тук тя се роди, тук отиде на училище и тук живееше със съпруга си след сватбата в къщата на родителите си - блокова сграда без характер.
Разширението за дома още не е това
Къщата е построена през 60-те години на миналия век, когато на пазара липсват основни строителни материали, а произволно наложените разпоредби строго определят използваемата площ. Той е построен от наличните по това време клетъчни бетонни, силикатни и керамични тухли и е покрит с четвърти покрив, който е комбинация от таван на Клайн и дървена стропилна конструкция с лек наклон. Покривът беше покрит с катранена хартия. Сградата имаше частично мазе.
От самото начало тя беше твърде малка - тя се състоеше от три стаи, кухня, баня и тоалетна. И така, когато нашите домакини, след като родителите им се изнесоха, станаха законните му собственици, те решиха да го разширят, като го адаптират към нуждите на петчленно семейство. Както признават, преди да вземат решение за разширяване, те са обмисляли да закупят парцел другаде и да построят нова къща. В крайна сметка обаче преобладават сантименталните съображения.
- Това е моята малка родина, не знаех как да я напусна - казва Елжбета.
Разширението се състоеше от изграждане на тераса (благодарение на която беше създадена допълнителна спалня), увеличаване на хола и добавяне на гараж. Ефектът не задоволи нашите домакини: гаражът беше твърде малък, а стаята и залата - твърде тесни. Ето защо през 2001 г. те решават коренно да променят облика на дома си.
Окончателна реконструкция
Благодарение на общи приятели те откриха архитекта Томаш Весоловски. Когато той предприе реконструкцията, те му съобщиха точни очаквания за бъдещия проект. Всеки член на домакинството трябваше да получи спалня с близък достъп до банята. Всекидневната трябваше да се отваря към трапезария, свързана с оранжерията, и те трябваше да имат директна връзка с терасата и градината. Госпожата на къщата искаше килер и перално помещение, за които до сега нямаше място. Господарят на къщата мечтаеше за офис. Гаражът трябваше да бъде увеличен, за да побере две коли. Всичко това, за да се запази колкото се може повече от старата структура на къщата.
Що се отнася до формата на тялото на сградата, собствениците не са имали ясно определени изисквания.
- Тъй като къщата имаше типичен плосък покрив от 60-те, стаите понякога бяха студени - спомня си собственикът. - Затова исках да запазя тавана (не непременно използваем), който допълнително да предпази интериора от студа. Плюс това, винаги съм харесвал покривни покриви. Така че се съгласихме с г-н Томек, че след реконструкцията наклонът на склоновете на покрива няма да надвишава 30%. Той изчисли, че такъв леко повдигнат покрив няма да доминира в тялото на сградата.
Оказа се, че промяната има положителен ефект върху архитектурата на къщата, чиято форма дизайнерът се позовава на италиански модели. Характеризира се със спокойна елегантност, получена благодарение на ясни вертикални прегради с хоризонтални акценти - корнизи и дограма. Работата отне почти две години, но си заслужаваше чакането.
Промени
Архитектът се опита да изпълни всички желания на своите клиенти. В добавената приземна част на къщата има голяма всекидневна с камина и прилежаща кабинет на господаря на къщата, построена на осмоъгълен план. Спалнята на родителите с баня е разположена над хола. От другата страна на прилежащата зала има стаята на дъщеря ми. До стената на жилищна сграда с прилежаща помощна част е построен гараж за две коли. Старият гараж и залата са съборени и на тяхно място е построено стълбище. Кухненската стая е там, където е била преди, а дневната е превърната в трапезария с оранжерия. В старата част на сградата синовете на инвеститорите използват две непроменени стаи. Трети "стар"стаята е превърната в удобна баня, а на мястото на бившата баня е уредена съблекалня с перално помещение и сушилня.
Покривът на къщата беше покрит с битумни керемиди, които лесно могат да бъдат покрити дори със сложни резби, множество ъгли и долини, които сега имат много големи форми. (Използването на традиционни керамични плочки значително би увеличило покриващите разходи). Както формата, така и цветът на синтетичното покритие бяха внимателно подбрани, за да се хармонизират с цвета на структурната мазилка по фасадите. За новите части на къщата - както и за старата сграда - газобетонните блокове бяха използвани за получаване на евентуално подобен субстрат за мазилка по фасадите (тухлените стени ще се утаят много по-дълго, преди да могат да бъдат измазани). Днес е невъзможно да се види къде е границата между старата и новата част на сградата, без да се прочете техническата документация.
Благодарение на реконструкцията къщата има не само полезна площ от 150 м2, но също така е станала по-удобна, функционална и по-икономична за използване.
Пътят към успеха: умереност и традиция
Интериорът на къщата привлича вниманието с висококачествена дограма. Трудно е да се повярва, че е направен от борово дърво. Благодарение на благородния си външен вид се дължи на внимателна изработка и добър дизайн.
- Не харесваме предмети, които са твърде модерни, защото се обличат бързо. Ние ценим това, което се превърна в традиция и се доказа през последните сто години, казва Елжбета. - Предпочитаме стари мебели от антикварни пазари и антикварни магазини, дори ако те са в лошо състояние и трябва да бъдат ремонтирани с много усилия и средства.
И въпреки че тези предмети, събрани през годините, не принадлежат към един стил, те създават впечатление за еднородна цялост. Създадената от тях атмосфера на античност изненадващо хармонизира с модерното оформление на интериора.
Има едно място, за да диша. В
Къщата се намира в ъгъла на парцела и граничи относително оживените улици пресичащи се под прав ъгъл (един от тях преминава през автобусна линия със стоп визави седалката на семейството). От една страна, такова местоположение създава известен дискомфорт, но от друга, то дава възможност за красива, голяма градина в задната част на сградата. За да направят ефекта още по-добър, собствениците закупиха съседен парцел, върху който някой започна да строи къща.
Изготвянето на градинския дизайн е възложено на специализирана компания, която също е предприела всички по-тежки подготвителни работи. Първо бяха попълнени фрагменти от бъдещата сграда на новия парцел. За тази цел са използвани отломки и други строителни отпадъци. Това избягва плащането за изхвърляне на отпадъци. Всичко беше внимателно покрито със земя. Полученият хълм е засят с трева и там е създадена алпинеум. В подножието му се появило езерце. По улицата са засадени редици тисови дървета, които с времето ще неутрализират шумния му квартал. На ръба на терасата е построена солидна, но живописна беседка, която е летен салон за жителите.
Бившата фермерска сграда също е реновирана и трансформирана в елегантен градински павилион с билярдна зала.
- Ще живеем тук с мъжа ми на стари години - смее се Елжбета.
Красиво цъфтящите и внимателно подбрани растения придават чар на градината, грижливо обгрижвана от дамата на къщата. Тук, както у дома, всичко е резултат от добре обмислени и последователни решения, които собствениците взеха заедно с професионалистите. Въпреки че това сътрудничество не беше освободено от противоречия и спорове, беше възможно да се постигне компромис, който да служи за съгласуваността на архитектурата и околностите.
Това преустройство може да насърчи другите да предприемат подобни действия. В крайна сметка хиляди грозни, стилни домове чакат своето време. Докато имат здрава структура и стоят на атрактивни парцели - не се колебайте.

А еднофамилна къща, тухла, с използваем тавански
Автор на реконструкцията и интериорен дизайн: Томаш Wesołowski
площ Използваема: 280 m2
Площ на парцела: 2500 м2
Живущите: двама възрастни и три млади деца
разходите за реконструкция и довършителни според преценките на редакцията на: 800000

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Популярни Публикации

При синьото езерце - електронни градини

Собствениците на тази градина не страдат от прекалено много свободно време и когато дойде желаният момент за релакс, те го прекарват в градината. И няма значение ...…

Колекция Рододендрон - електронни градини

Пролетта е времето на най-приятните срещи с растенията. За да изпитате нещо наистина фантастично, струва си да посетите градина, създадена от ентусиаст на рододендрон. ...…

Като spick and span - електронни градини

Облича градини и хора, проектира зеленина и дрехи. Седнал зад бюро, той измисля растителни творения, а в градината - текстилни творения, въпреки че признава, че може и ...…