Съдържание

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Както градината, така и цялата околност на къщата се вписват в тенденцията на минимализъм и последователна геометрия
Въпреки ограниченията, произтичащи от пространствения устройствен план, архитектът положи усилия да подчертае ясно хоризонталността на сградата и разделянето на блокове, характерни за едноетажна къща
Почти напълно независим блок, стоящ на чакълеста тераса, помещава стаите на най-малките членове на семейството
Видимият фрагмент от горния етаж на къщата, покрит с чаршаф, се откроява ясно от останалата част на фасадата, като леко я спуска визуално
Фрагмент от фасадата на горната част на тялото на къщата, покрита с чаршаф
Изглед към външната тераса, която служи като летен салон.
Леката стоманена конструкция на терасата предполага съществуването на стени и покрив
Допълнителни стъкла от матирано стъкло, което разсейва добре северната светлина, замениха вътрешните щори на прозорците
Външните щори предпазват от прекомерно нагряване на интериора
Външните щори са важен архитектурен елемент на тази къща
Къща по здрач
Оградата на парцела под формата на габиони
Жилищната зона с югозападно изложение е пълна със слънчева светлина през целия ден
Откритото пространство на хола плавно се влива в кухнята
Стълбите към първия етаж са важна пространствена скулптура в интериора. Те са завършени с огнени листове
Стената над стълбите е покрита с тънки бетонни плочи. В тях са направени отпечатъци от ръцете на всички жители
Изглед към жилищното пространство от кухнята
Трапезарията и бетонен кухненски остров с минималистичен характер допринасят за декора на жилищната площ на къщата
Модерна качулка за готварска печка, монтирана в тавана над електрическия плот
Декорът на банята на домакините имитира модерен дизайн, последователно пренасян из цялата къща
Стените в банята са завършени с архитектурни бетонни плочи
До спалнята на родителите архитектът планира баня за тяхно изключително ползване
Стената е завършена с варосана тухла
Кацане на стълби между етажите
Изглед от стълбите към приземния етаж
Планове на къщи - партер
Планове на къщи - първи етаж
Рекорд на къщата
Полезна площ на къщата : 190 м2
Площ на парцела: 700 м2
Архитектурен и интериорен дизайн: архитект Робърт Яворски, ABV Architekci
Без съмнение гледката е интригуваща. На парцела има бяла къща с хоризонтална форма, отнасяща се до съвременната архитектура на сгради с плосък покрив. Така те са разпръснати от двете страни на остъкляването от тавана до пода, има тесни ивици осветление, също тези, изпълнени с дискретно опалово стъкло, има и ясно маркирана и осветена входна зона с гараж. Когато гледате отстрани на по-късите странични възвишения, на пръв поглед можете да създадете впечатлението, че проектираният по този начин партер просто е обогатен с под в различна цветова схема - така че всичко е свързано с обичайното извайване и разнообразяване на формата. Когато обаче се приближаваме до къщата от северната страна на входа, с изненада откривамече този етаж не расте органично от тялото на приземния етаж, а напълно му противоречи, той се издига върху него, като втора, много по-малка и напълно различна сграда (снимка)! Неочаквано от светлия приземен етаж се издига метална конструкция, покрита с двускатен покрив (с няколко отвора за прозорци), като цветът й клони към черно.
Къща върху къщата
От една страна, сградата е напълно различна от цялата околна площ на сградите, може да се види, че произхожда от различна философия на създаване на архитектура. А от друга - този етаж, той се отнася до един и същ квартал, както по отношение на формата, така и по височината на сградите, постигнати по този начин. Екстравагантност? Експеримент? Или може би шега и намигване на наблюдателя?
Архитектът и собственикът едновременно обясняват цялата идея по следния начин:
- Исках да покажа, че изискването за наклонен покрив, което е включено в разпоредбите на устройствения устройствен план, може да бъде изпълнено, без да се решава тялото по стандартен начин. Важна беше и идеята за функционално разделение на интериора, тъй като в съответствие с мечтата ни да имаме къща със стаи, разположени на едно ниво, планината беше предназначена само за деца. И покриването на тази част от къщата изцяло с тъмна ламарина трябваше да я отреже визуално от приземния етаж, да подчертае хоризонталността на сградата и визуално да понижи сградата.
За да радва, а не да затваря
Собствениците търсят подходящ парцел от близо две години. Първоначално те си представяха, че това ще бъде голям парцел земя извън града, но в крайна сметка цените на живота и земята донякъде потвърждават тези планове. Така той стоеше на 700 м2, разположен в границите на града, въпреки че трябва да се признае, че на самия му ръб, на тихо и очарователно място, където доскоро имаше поляни и полета (някои от тях все още оцеляха), и „зад медта“ шумолеше в най-добрите мазовецки гори - климатът и аурата на района донякъде напомнят на крайбрежните райони.
От двете страни на парцела все още има малко празно пространство, чакащо за развитие, но от третата, точно "отзад", има двуетажни къщи на съседите. Описаната сграда е само на няколко метра, но те са умело разделени от един от скъпоценните камъни на целия комплекс - впечатляваща ограда от метални габионни кошници с каменен пълнеж (снимка). Този тип решения са по-смели и по-смели в речника на полските архитекти, перфектно съвпадащи с модерната архитектура. Този път не е по-различно и най-важното - интересен материал беше използван умерено, появявайки се само от две непълни страни на сюжета. Ако огради целия участък, ще бъде клаустрофобичен, затваряйки къщата в тясно пространство,отсече го от света. Габионите отстъпват в даден момент на традиционна ограда, изработена от дъски, а по по-голямата част от периметъра - ажурна, лека метална ограда. Известна масивност се връща само на портата, отнасяща се по отношение на материала и цвета на ламаринения под.
Платно или скицата
Къщата е построена в продължение на пет години. Цялото е функционално разделено на две основни части - долна и горна. Почти цялото дъно на сградата е едно пространство, което по принцип не е разделено от никакви стени (снимка). Само очите на гостите са скрити от спалнята на домакините с баня, предназначена за тях, перално помещение, малка баня за гости и гараж, разположен на входа на къщата.
Невъзможно е обаче да устоим на впечатлението, че приземното пространство не завършва с ограденото в тези няколко стени. Това може да се види ясно при гледане на проекцията, но не само. Доста голяма част беше издялана от очертанията на къщата и „поставена“ навън, където тя служи като тераса с дървени столове, маса, удобни фотьойли, чадър и кичури трева, растящи от камъните. Така че сме под големия небесен покрив, но не изцяло, защото сме заобиколени от метална решетка, издигната около терасата (снимка). Подобно на остатък от някаква структура или скица на идея на архитект, изоставена по време на строителните работи, тя все още разделя пространството, тя е едва видим контур на стените, връзка между построеното,и чиста природа. Това интересно решение придава на къщата лекота, въпреки че - както се оказва - съдържа и най-практичния елемент.
- В крайна сметка планираме да инсталираме привързано, прибиращо се платно там - обяснява архитектът. - Терасата е с южно изложение и изисква защита от слънцето. Ние обаче не искахме да инсталираме нищо постоянно над него, защото това би отнело така желаната от нас светлина.
Аскетизъм и пространство
На плана на приземния етаж виждаме такива термини като хол, офис, трапезария или кухня. В истинския интериор им се приписват дори елементи от оборудването, които са свързани с този тип помещения. Следователно кухнята е доминирана от остров с електрически котлон, а до него, монтиран на стена, наред с други, оборудване за печене. В трапезарията два реда столове са подредени по дълга, изразителна маса (снимка), малко наподобяваща силно артистично обработена маса за рисуване. Холът е съставен от разнообразни меки дивани и седалки, разположени близо до камината, приканващи ви да легнете, а в офиса има удобен фотьойл с поставка за крака.
Въпреки това, тези разделения изглеждат далеч обща конвенционалност, пространствата нежно се сливат едно в друго и всичко е обвито и задържано от слънчева светлина, прониквайки през голямото остъкляване на прозорци, оборудвани със щори.
В интериора преобладават модерността, бетонът на тавана и стените (обогатен тук-там с варосани тухли (снимка) или боядисани в бяло блокове), стоманени тръби, минаващи под тавана и огнени листове, покриващи стълбите, и геометрични мебели, също дизайнерски (напр. гореспоменатото кресло, проектирано от Патриша Уркиола) или изненадваща масичка за кафе под формата на недовършена глава от Паола Зановело), няколко лампи (включително тази на Марк Садлър), няколко съвременни картини направо от абстрактната традиция, вкл. големи графики, направени от известния уличен художник "NAWERA" (снимка). Картината е създадена интуитивно, рисувана е на място, за един ден.По-малки графики са направени от колега Paweł Wąsowski, гениални превключватели за осветление, дърво за камината и закачлив отпечатък от четири ръце над стълбите. Всичко подредено от архитекта и съпругата му. - Харесваме сурови и естествени материали - признава Робърт Яворски. - Писна ни от прекалено глезене и затопляне на интериора. Слънчевата светлина се грижи за това достатъчно. И най-добрият фон за него са приглушените, монохромни цветове.- Писна ни от прекалено глезене и затопляне на интериора. Слънчевата светлина се грижи за това достатъчно. И най-добрият фон за него са приглушените, монохромни цветове.- Писна ни от прекалено глезене и затопляне на интериора. Слънчевата светлина се грижи за това достатъчно. И най-добрият фон за него са приглушените, монохромни цветове.
Към небесната градина
На първия етаж има две стаи за деца, споменати по-горе, с бани. Там декорът е по-традиционен, със стени, завършени с бяла мазилка и дървен паркет. Гледката от прозорците на първия етаж трябва да бъде обогатена в бъдеще от обширна градина, подредена на плосък покрив. Засега той е покрит от всички страни със слой от светлина, малки камъни, напомнящи за Южна Европа.
Сградата беше изпълнена с живот преди година, когато собствениците и децата им се преместиха там. Създателят му казва, че е създадена „компактна еднофамилна къща с минимална програма“. Единственото, което липсва, е по-голям гараж, такъв за две паркоместа. Но това просто не може да се направи при тези условия. Триковете с пространството обаче имат своите граници.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Популярни Публикации