Съдържание

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Радващата се Малгосия премести къщата на лесовъда в парцела си, а след това я разшири и оборудва за няколко години. Съдбата искаше по време на строежа да си спечели не само ново семейно гнездо, но и партньор в живота.
- Тази конструкция ни събра - обяснява Робърт. - Преди няколко години Малгосия ме помоли да й помогна да адаптира сградата. И така станах не само ръководител на строителството, но и постоянен жител.
Сътрудничеството между Малгосия и Робърт се оказа много плодотворно - малката горска хижа нарасна отстрани с две симетрични крила и беше обогатена с много модерно оборудване (например рекуператор - вместо печки с плочки) и оригинална естетика. До него бяха построени редица селскостопански сгради, съставляващи стилен комплекс от съвременна ферма: дърварник, складово помещение за инструменти и навес за три коли.
Днес новосъздаденото местообитание изглежда като красиво селско имение. Сградите, поддържани в един стил, носят отличителните белези на интересни декорации. Те бяха покрити с трепетлика от трепетлика Suwałki, дървото по фасадите беше избелено, а дограмата на прозорците и вратите, както и покривът на покрива бяха боядисани в интригуващ изумруден цвят - „стар“ и модерен едновременно.
Всички идеи идват от собствениците, професионално свързани със строителството и архитектурата - Małgosia проектира интериори (и управлява художествена галерия във Варшава), а Робърт работи в известна строителна компания.
И двамата се радват на факта, че не е трябвало да бързат да строят къщата - имали са къде да живеят. От самото начало те предполагаха, че ще строят само от текущи доходи, без да вземат никакви заеми и ако не могат да си позволят да извършват повече работи, просто … ще чакат. Резултатът от тяхното сътрудничество е комфортна и стилна къща с уникална атмосфера - дом за остатъка от живота ви. Те се преместиха в него през пролетта на 2003 г. Тя
започна сама
Преди десет години, през 1993 г., Малгожата реши, че няма смисъл да чака вечно апартамент във Варшава. Тя реши да предприеме отчаяна стъпка - ликвидира жилищната книга и започна да търси парцел близо до града. Намерила го е в покрайнините на гората Кампинос. Парцелът беше евтин (защото беше напълно невъоръжен), но беше живописно разположен на безкрайни поляни с елша и брезови горички. Само черен път водеше към селото. Малгосия смело купи няколко хектара, а след това също убеди приятелите си да се установят в съседство с нея. Така се създава малка колония от заселници от града.
Малгосия започна да търси дървена колиба, която да може да премести в парцела си. Не само защото това е най-лесният, бърз и евтин начин да направите свой собствен ъгъл. Тя просто харесва такива къщи отдавна - както тя самата казва: с уникален характер и атмосфера.
- Не исках да построя напълно нова къща - нито тухлена, нито дървена - защото не можех да си го позволя. Когато купувах стар дървен блок, веднага купувах готов подслон, дори ако адаптацията му трябваше да се разпространи с времето - казва той.
Хижарят на горския, стоящ на ръба на поляната, до лесничейския дом, я харесваше, защото имаше различни пропорции, отколкото типична селска вила. Беше по-висока, по-стройна и в същото време не твърде голяма - само за скромния й джоб.
Състоянието на дървото е най-важно
Всеки път, когато Малгосия намираше къща, която да бъде разрушена, тя проверяваше как е запазена. Тя имаше свой собствен начин да го направи: да търси стари, опитни дърводелци на място и да поиска професионално мнение. Същото беше и с ложата на горския. Професионалистите изследваха състоянието му, като вмъкваха дълги щифтове между трупите (особено в ъглите на къщата и под прозорците, т.е. на места, най-изложени на петна и гниене). Те също така премахнаха варовиковата мазилка от стените вътре в къщата на няколко места и внимателно провериха структурата на покрива (защото горската хижа горяше). Тяхното мнение беше: къщата е 70% здрава и подходяща за преместване.
Доволна, Малгосия се присъедини към търга, обявен от дирекцията на гората Кампинос. Тя го спечели и веднага след това започна да кандидатства за подходящи разрешителни за построяване на къща на парцела си. Планът й беше прост - да вземе хижата в съществуващото й състояние и едва след това да я разшири. Като взе предвид тази евентуалност, тя незабавно подготви проекти за разширяване и ги представи на общината за одобрение.
Разрушаване и преместване
Преместването на ложата на лесничейството е станало в края на лятото на 1997 г. Два отбора започват работата си едновременно: зидари изсипват основи на къщата, а на 40 км по-нататък дърводелци демонтират, описват и маркират дървени елементи от дърво (изрязване на малки римски числа в гредите с брадви). Работата на двата отбора продължи една седмица.
Зидарите изкопаха окопи за основите в очертанията на хижата и издигнаха укрепвания от тях, така че в бъдеще да бъде лесно да се завържат основите на разширенията. Земята беше твърда, торфена и подземните води бяха високи, така че беше дълбоко само 70 см в земята. Това е малко твърде малко, но Робърт изчисли, че стоманобетонните непрекъснати основи ще поддържат дървената (всъщност лека) конструкция на къщата.
Когато елементите на сградата бяха внесени в имота, те изглеждаха толкова ужасно, че колегите на Робърт почукаха по главата и съветваха тази „купчина дърва“ просто да бъде изгорена. Малгожата беше ужасен, само Робърт имаше достатъчно въображение, за да види бъдещия дом в купчината дъски и да се страхува.
Разрушаването потвърди, че покривната ферма (тя е заменена с нова след пожара) и первазът са в перфектно състояние. За съжаление трупите на стените бяха повърхностно повредени от вредители, които навлизаха отвътре под тръстикови рогозки, покрити с варова мазилка. Гредите, оцветени с вар, също носеха безброй следи от пирони.
Отново е у дома
Основите са изолирани с два слоя покривен филц върху мастика. Върху тях е положена основа и започва изграждането на външни стени. Сградата е със стълбова конструкция, при която първо се поставят вертикални трупи до отворите на прозорци или врати, а след това хоризонтални дървени трупи (свързани с „чужд език“ и дюбели) и прозорци се вкарват между тях. Ъглите на къщата са свързани със стария метод на дърводелство, без използването на пирони, т.е.
Преди това в хижата се влизаше отстрани, но Маргарет искаше входа в централната част на предната част. Ето защо съществуващата врата е монтирана на мястото на малък кухненски прозорец, а страничният вход е покрит с дъски.
В първата фаза беше създадена само външната обвивка на сградата, без подове, тавани и вътрешни стени (те бяха заменени от конструктивни колони, поддържащи гредите на тавана и покривната ферма), тъй като собственикът искаше да избегне допълнителни разходи. Само на тавана тя построи четири капандури, с оглед на адаптирането на тавана по-късно за жилищни цели. Покривът беше покрит с катранена хартия на борда. Зимата намери къщата в това състояние.
Трудно импрегниране
Преди повторно използване на дървени сгради, винаги се препоръчва да се импрегнират всички техни елементи. Добър метод са няколкодневните бани във вани, в препарати срещу насекоми и фунгициди. Поради късния сезон обаче Робърт трябваше да се откаже - защитата на дървото се извършваше ръчно и поетапно. По време на строителството на къщата няколко пъти бяха боядисани само ставите на дървения труп с дървения труп и дървените трупи с основата. Истинското импрегниране започна няколко месеца по-късно.
И двамата го помнят като много трудоемко и досадно. За да предпазят дървото от биологична корозия, те използваха английски агент, предназначен за обновяване на много стара дървесина (паметници). Те не спестиха от разходи, защото искаха да бъдат сигурни, че ще унищожат всички огнища на болести. Използваха компресор за нанасяне на импрегнацията, а на чувствителни места - спринцовка или маслена пушка (където се има предвид много точно впръскване в определено място). Работите продължиха 10 дни по 12 часа на ден; със сигурност домакините сами ги проведоха. Дървесината беше закрепена с три слоя от двете страни на трупа. През следващите три години, докато стените бяха изолирани, те наблюдават как работи този метод.Накрая си въздъхнаха с облекчение. Успя да! Нямаше огнища на стари или нови заболявания на дървесината.
Трябва обаче да се разшири.Когато
лесничейската къща стоеше на предишното си място, на полянка сред високи стари дървета, тя изглеждаше красива и пропорционална на околността. За съжаление на равна поляна тя загуби предишния си чар. Високият покрив, който беше нейната отличителна черта и украса, сега усили впечатлението за непропорционалност - сградата доминираше върху празната поляна и напомняше на Малгожата за къща на пачи крак. Единственото спасение беше разширяването, което би го разтегнало настрани. Билото на пристройките трябваше да бъде спуснато с 1,5 м в сравнение със старата, централна част на къщата. Благодарение на тази обработка покривът се изравнява и се плъзга.
През втората година на строителството от двете страни на ложата бяха изляти нови основи, свързани със съществуващата армировка. Не бяха предвидени други работи, тъй като сградата просто се настаняваше на торфена поляна, а инвеститорите събираха средства за разширението.
Нови части, дърводелство в стар стил
Новите части на сградата са построени окончателно през третата година. На главния вход има и веранда, а в задната част на къщата е покрита тераса.
- Когато пресъздавахме старата част на къщата, най-много искахме да използваме стари дърводелски технологии - обяснява Робърт. - Сега решихме, че ще се правят нови части по същите методи. Слушахме и съветите на опитни дърводелци и направихме т.нар вентилиран таван, а не бетонен под.
Пространствата между непрекъснатите основи в цялата сграда бяха запълнени с дебел слой експандирана глина (20 см), над който имаше въздушна междина. В тази „празна“ част на пейката има предвидени отвори, защитени с мрежа срещу гризачи. След това върху основата беше положен таван от дървени греди (нов, импрегниран с вакуум). Към дъното на гредите беше закована мрежа против гризачи. Върху него се поставя слой минерална вата (17 см) и се оставя 3 см въздушна междина. Гредите са покрити с фолио и OSB плоскости.
Дървените стени са изолирани отвътре с минерална вата с дебелина 15 см. Върху външния изолационен слой се поставя ветроустойчиво фолио. Външните фасади в старата част бяха направени от широки дъски, имитиращи истински дървени трупи, а от вътрешната страна стените бяха завършени със суха мазилка от гипсокартон.
Таванните конструкции над приземния етаж са направени от дървени греди 140 × 40 mm, към които са заковани OSB плоскостите. Дървени летви 120 × 40 мм бяха окачени напречно на гредите, върху стоманени закачалки и между тях беше поставен 10-сантиметров слой от звукоизолация от минерална вата (оставяйки 2 см въздушна междина). Отдолу таванът е завършен с гипсокартон.
Покривът е изолиран с минерална вата (20 см). Върху вълната - от вътрешната страна на стаите - беше поставено фолио за бариери срещу пара и гипсокартон. В изолацията на покрива няма ветроустойчиво и паропропускливо фолио. Робърт реши, че не е необходим на покрива им - покрит с катранена хартия на борда и девет слоя чип Suwałki. 3-сантиметровата въздушна междина между минералната вата и борда осигурява вентилационната и изолационната функция. Робърт обаче реши да импрегнира чипса с вакуум (заведе ги в завод за импрегниране на дърва) - искаше да има пълна гаранция за качество и издръжливост през следващите няколко десетки години. Той реши, че мирът си струва 4% увеличение на разходите за покриви (толкова струва импрегнирането).
Małgorzata е много доволен от покрива от ПДЧ; тя предпочиташе този естествен материал пред металните плочки или битумните херпес зостер.
По нейно мнение той е идеален за оформяне на покрива - успява да „омекоти“ линията на разломите и да създаде рационализирана форма.
Модерността в старата лесничейска къща
Малгожата и Робърт веднага предположиха, че къщата им ще бъде оборудвана по много модерен начин.
- Искахме тя да функционира като удобна, „интелигентна“ ферма - казват те.
За Робърт най-важното беше да се използва рекуператор с механичен (кръстосан) топлообменник и наземен топлообменник. В резултат на това сградата е много топла и суха. Робърт смята, че всяка дървена къща със стени, изолирани отвътре, задължително трябва да има механична вентилация.
Къщата се отоплява с газ пропан-бутан, но огромният резервоар за бял газ е заровен в земния насип, защото изобщо не пасва на стилизираните дървени сгради. За да няма прекъсвания в подаването на топла вода, домакинът избра еднофункционална пещ за централно отопление с огромен резервоар за вода от 320 литра (много голяма вана от 360 литра). Допълнителен източник на топлина в интериора е камина с разпределение на топлината до първия етаж. Разполага с камина с две стъкла, обърната към трапезарията и всекидневната.
Водата от кладенеца се почиства чрез два филтъра, а отпадъчните води се изхвърлят в трикамерна битова пречиствателна станция. В случай на прекъсване на електрозахранването, освен керамичен плот (с който Малгосия е свикнала в града), в къщата е монтирана и малка газова печка с две горелки.
Други интересни решения
Вътре в къщата бяха внесени много пясък, поради което Малгосия не използва дъски. Тя избра ламинат с добро качество - издръжлив и лесен за монтаж. За да потуши шума от стъпки, характерен за панелите, заедно с Робърт тя решава да използва целулозни плоскости (зелени, с дебелина 6 мм) вместо тънка полиуретанова пяна. Те направиха подобно нещо с таваните - по време на тяхното изграждане те вмъкнаха ленти от целулозна дъска под плочите OSB в точките на контакт с гредите на тавана.
Старите прозоречни прозорци бяха заменени с модерни, дървени с много добър коефициент на топлопреминаване. Собствениците ги поръчаха като предишните, със същия размер и със същите разделения. Те са боядисали своите рамки в два цвята: отвън е изумрудено зелено, а отвътре - бяло. Те се вписват в скандинавския стил, избран от Малгосия.
Първоначално в сградата нямаше вестибюл. Това беше доста недостатък, особено през зимата, когато вятърът беше силен. Małgorzata намери решение за това - тя проектира плъзгаща се врата на границата на вътрешната отворена зала и хола. През лятото те са разпръснати, тъй като собствениците обичат да виждат поляните зад къщата от прага, а през зимата са затворени, за да създадат вестибюл по поръчка. Дамата на къщата също така проектира плъзгащи се двойни врати между залата и котелното, за да заглуши звука на силния хидрофор.
Робърт не пропусна да монтира противопожарна врата между гаража и котелното.
Зад сградата собствениците изкопаха две големи водоеми, за да отводнят влажната зона. Те изпълняват отлично ролята си - водата в парцела е спаднала значително и те са спечелили красива дневна зона.
***
Примерът с Малгожата и Робърт доказва, че дори стара дървена къща може да донесе много радост и да се превърне в импулс за оригинални строителни решения. Нищо не пречи на трансформирането на този тип сграда в модерен и функционален дом. Дали предишните собственици щяха да опознаят малкото си лесничейско жилище сега?

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Популярни Публикации

НОМЕР 11/2007

Всичко, което трябва да знаете за строителството и градинарството. Проекти за дома, подобряване на дома и градински съвети, плюс информация за заеми, договори и др.…

НОМЕР 1/2008

За да бъда ясен: Не се противопоставям на енергийните сертификати за качество на сгради, в които всички къщи трябва да бъдат построени от 1 януари 2009 г. и ...…

Номер 3/2008

В броя от март: * Как да се справим с муден офис?, * Много топли стени, * Action Smart Build-Better - Вижте колко печелите от построяването на къща ...…

НОМЕР 5/2008

В майския брой: * Безопасен договор с предприемача, * Трябва ли да се страхувате от ипотека, * Когато щорите предпазват от кражба, * Единственото право ...…