Съдържание

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Гледка от градината. Паркинга над колата предпазва терасата, водеща към хола, от слънце и дъжд
Въпреки че инвеститорът не реши да построи гараж, архитектът предложи решение за паркиране на автомобили, което да позволи на „сухите крака“ да преминат от превозното средство до входа на къщата
Входна фасада с видима ограда
Входна фасада с видима ограда
Входът в къщата става през вестибюла, в който е проектиран гардеробът, необходим за връхни дрехи
Настилката около къщата, както и стъпалата, водещи вътре, са завършени със сиви каменни кубчета
От прозореца на кухнята жителите могат да видят посетители, чакащи под входната порта
Вдлъбнатина в южната кота с място за зелен ъгъл
Интериорът на приземния етаж
Кухня с кът за хранене
Таванска баня
Таванска баня
План на приземен етаж
План на етажа
Запис на къщата : Полезна
площ на къщата : 113 м2
Площ на парцела: 655 м2
Автор: Dementi Biuro Architektoniczne Marcin Cellary Adrian Kruszewski Sp Jawna
Контакт: Dementi M. Cellary A. Kruszewski Sp. Явна, Познан, ул. Wielka 21, тел. 61 223 62 91, e-mail: [email protected]
Предположения за проектиране
Парцелът се намира в село Kamińsko, в ландшафтен парк Puszcza Zielonka. Градът се намира на 25 км от Познан. Близостта на инвестиционната зона се характеризира с ниска степен на застрояване и непосредствена близост до горски площи. Улицата, където се намира проектираната къща, е построена от едната страна, на два реда, с няколко еднофамилни къщи. Гората се намира от отсрещната страна на улицата и зад съществуващите сгради.
Намерението на инвеститора беше да построи самостоятелна къща като алтернатива на живота в града. Следователно, едно от основните предположения за проектиране са се превърнали в икономическите аспекти на изпълнението на съоръжението и необходимостта от използване на доказани и трайни използвани решения. С тези предположения е създаден дизайнът на обект с площ 113 м2, с несложно и ясно разположение на стаите. В предположенията са изоставени помещения с допълнителни икономически и спомагателни функции, като перално помещение, сушилня или съблекалня. Проектът също не предвижда изграждането на гараж, което дава възможност за икономии както при изграждането на сградата, така и по-късно, по време на използването на съоръжението.Гаражът е заменен с покрив, който е интегриран в тялото на сградата.
Къщата е проектирана с традиционни строителни материали, като керамични елементи за зидане на стени и покриви, дървена ферма и мазилка, комбинирани с дървени детайли на фасадата. По време на строителството дебелината на топлоизолацията беше увеличена повече, отколкото се изисква от строителните разпоредби.
Външният вид на сградата
Тялото на сградата с градинска тераса е изградено на правоъгълен план. За да се запазят пропорциите на обекта, също и в контекста на съседните обекти, които са по-големи, от лицето на сградата беше удължен покрив, поддържан от колони. Цялото е архитектурно интегрирано в тялото на сградата. Покривът обгражда сградата от три страни, като в същото време подчертава архитектурния вход отпред, навес над паркомястото за кола от фронтона и веранда откъм градината. Сив двускатен покрив, покрит с правоъгълни керемиди, скрит между две отделни фронтонни стени, подчертава модерния характер на сградата.
Сградата е проектирана в неутрални цветове на бяло и сиво и е завършена с прозрачни, естествени материали под формата на дървени облицовки и гранитни кубчета. Задачата на материалите и цветовете, избрани по този начин, е да се слее с контекста на мястото, което е в непосредствена близост до горски площи.
Интериори и техните функции
Къщата е проектирана за 4-членно семейство. Построена е двуетажна сграда с жилищна площ на приземния етаж и самостоятелна площ на първия етаж. Най-голямата стая в къщата е хол с кухня и трапезария. Тази стая е проектирана по цялата ширина на къщата и е завършена с остъкляване, отварящо се към гледката към градината и зелените площи зад парцела. В приземния етаж се помещават също стая за гости с тераса, малка баня, котелно помещение и компактно стълбище към първия етаж. Първият етаж на сградата е частната част от домакинството. На тавана има стаи и голяма обща баня. Всички стаи имат достъп до естествена дневна светлина.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Популярни Публикации

Дървени и ламинирани подови панели

Ако искаме да завършим подове бързо, дървените и ламинирани панели са много добър избор. При условие, че ги подберем подходящо според стаите.…

Первази, за какво са и как да ги изберем

Ленти и цокли маскират разширителните фуги на подовете и в същото време представляват важен интериорен детайл. Решението кой да избере не е лесно, особено след като съчетаваме много ...…

Саниране на пода - нов етаж на стария

Ремонтът на пода изисква стаите да бъдат изключени от употреба, често дори в продължение на няколко седмици. Следователно си струва да помислите дали да поставите нов етаж на ...…