Съдържание

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Първоначално къщата трябваше да остане до голяма степен едноетажна - както преди реконструкцията. Именно архитектите убедиха собственика да разшири обхвата на строителството, като построи под. В полза на имиджа на къщата
Характерът на фасадата на всяка част от сградата се дължи на предпочитанията на собственика и архитектите. За щастие те успяха да създадат хармонична, стилна къща, която да хармонира с жилищните сгради на селото
Едноетажна сграда с добри пропорции, нежно заоблени ъгли, с малка двуетажна надстройка, помещаваща стая с баня, стилистично препратена към опита на популярното през онези години арт деко, близка до естетическия вкус на инвеститора
Разрушената входна врата на къщата, вместо да я изхвърли, беше подложена на консервационни процедури
Съвременният сенник, въпреки че не може да си спомни за разцвета на предвоенната къща, се вписва добре в атмосферата на околността и когато не е необходим, може да се навие така, че да не нарушава външния вид на фасадата
Все още не всички строителни елементи са на мястото си. Например, няма балюстради, които да маркират границата на терасата, създадена на тавана на верандата
В стилни, леко старомодни стаи можем да открием всички елементи на стария буржоазен интериор. Има дори място за впечатляващ роял
Повечето прозорци в къщата са направени днес. Запазването на предишния им характер беше толкова важно за домакинята, че тя реши да поеме разходите за такава изключителна поръчка. Не съжалявам за това решение
Красивата гледка към градинската зеленина е едно от предимствата на живота в градински град. Относително големи парцели гарантират на жителите чувство за близост
Изглед към трапезарията. Използването му е трудно, защото трябва да изминете доста дълъг път от кухнята. Това е цената, която плащате за ремонт на стара сграда - не всички помещения са толкова гъвкави и функционални, колкото бихме искали.
Повечето дървени мебели в къщата, както и ламперията, рамките на вратите и прозорците, бяха боядисани в бяло. Това вездесъщо бяло придава на интериора впечатление за лекота и свежест, прави къщата да изглежда слънчева, въпреки наличието на големи широколистни дървета в градината, които обикновено ефективно засенчват сградите сред тях.
Дървените стълби към първия етаж бяха изцяло възстановени. Показва ли се? Напълно не! Голяма заслуга на дамата от къщата, която постоянно избягва детайли, аксесоари и декорации, които биха били свързани със съвременния дизайн. Дори фоторамките, закупени в магазина на IKEA, „усещат“ атмосферата на интериора и се опитват да се правят на стари, довоенни рамки
Дизайнът на банята не се различава по характер от другите стаи. За щастие днес нямаше проблем с пресъздаването на този стар стил на подреждане на санитарния интериор. Напоследък такива старомодни бани станаха много модерни и лесно можете да закупите всички необходими уреди и компоненти на пазара
Камината е един от онези елементи, които определено не трябва да липсват в стилен дом. Откритото огнище е още една почит към традицията. В съвременните домове се използват по-сигурни и по-лесни за инсталиране камини
Изглед към главната спалня в анексирана стая на горния етаж. Подът в стаята е направен от дъски върху греди
План на приземен етаж. 1. входно антре: 2,9 м2; 2. зала: 12,2 м2; 3-та стая I: 14,4 м2; 4-та стая II: 22,0 м2; 5. веранда: 15,9 м2; 6. стая III: 21,9 м2; 7. кухня: 10,1 м2; 8. баня I: 4,7 м2; 9-то стълбище: 9,04 м2
Таванска проекция. 10. зала: 0,9 м2; 11. стая IV: 14,6 м2; Стая V: 23,1 м2; 13. стая VI: 23,0 м2; 14. гардероб: 11,1 м2; 15. баня II: 13,3 м2; 16-то стълбище: 10,1 м2
Рекорд на къщата
Площ на къщата след реконструкция: 220 м2
Автори: архитекти Конрад Хмилевски и Яцек Марзан
Само в Подкова!
Инвеститорът се установява в Podkowa Leśna преди няколко години, купувайки красива предвоенна вила с голяма градина. Тя обаче планирала не само да живее тук, но и да ръководи бизнес. Тя избра предвоенна, едноетажна дървена сграда на главната улица, близо до гарата на железопътната линия WKD Podkowa Główna близо до Варшава, където възнамеряваше да управлява ресторант. Предполагаше се, че това е комбинация от кафенета и ресторанти и се позовава на богатата традиция на прости, но перфектно приготвени ястия и сладкарски изделия, с които градът беше известен преди години.
Декоративни стени: какво вместо боя и плочки (ВИДЕО)
За да се справи финансово с тези планове, тя решава да продаде първата си вила в Podkowa Leśna и от получените пари да купи не само сграда, предназначена за гастрономическо заведение, но и по-скромна къща, в която може да живее, за предпочитане близо до обновено кафене.
По следите на нов дом
- Исках новата ми къща в Podkowiań да бъде по-малка от предишната и да има по-малка градина - казва нашата домакиня. - Реших да не използвам услугите на посредник, а да карам кола из околните улици, разчитайки на късмет. Не трябваше да гледам дълго. На няколко десетки метра от кафенето си забелязах къща, която отговаряше на всичките ми очаквания, имаше плачеща върба и прекрасни стари смърчове. И беше необитаем, така че вероятно за продажба! Собственикът се оказа мил старец, който първоначално ми продаде половината от къщата, а след уреждането на наследството и останалите. Рискувах и, без да чакам сделката да приключи, започнах да реновирам частта си от сградата.
Поетапно обновяване
Къщата е построена през 30-те години на миналия век (снимка). Изминалите повече от 80 години оттогава оставиха трайна следа в сградата. Домакинята започна ремонта, като адаптира банята за ползване (за да има вода), след това стаята (за да може да живее в нея) и след това започна по-нататъшна работа. Тогава обаче тя смята, че трябва да се наеме архитект, който да се справи професионално с цялата реконструкция на сградата, давайки й правилната посока. Сътрудничеството със студиото беше успешно от самото начало. Всички харесваха подобни стилистични решения. Инвеститорът не само беше убеден в цялостната надстройка на сградата, за което настояваха архитектите. В крайна сметка тя беше убедена от аргумента, че така или иначе е необходима фундаментална реконструкция на покривната конструкция,така че използвайте възможността да издърпате стените до височината на първия етаж. - Предположих, че е трябвало да бъде къща само за мен, днес в нея живеят осем души - казва той с усмивка. Основните промени, с изключение на надстройката, се отнасяха до сутерена, който беше задълбочен, нови подове бяха положени с основен бетон, топлоизолация и хидроизолация (включително външни стени). Две отделни стаи са свързани в приземния етаж, създавайки общо пространство за трапезарията и хола. Следователно две секции от конструктивни стени бяха разрушени и заменени със свързващи елементи от стоманена греда. Стоманобетонната плоча на покрива над главния вход беше увеличена и подпряна на четири, също стоманобетонни колони. Долната част на входните стълби е разширена.Първият етаж беше удължен до очертанията на приземния етаж, като бяха използвани двуслойни външни стени. Покривът получи нова ферма, топлоизолация (минерална вата) и ново покритие.
Важни подробности
Когато стартирахме обновяването и реконструкцията, ние се опитахме да запазим всички елементи на конструкцията и декора, които са оцелели изпитанието на времето в такова състояние. Разрушените прозорци на кутии, частично отварящи се навън и характерни за архитектурата от миналата епоха, бяха внимателно пресъздадени със значителни разходи (снимка). Разрушената входна врата на къщата, входната порта и калитката, вместо да бъдат изхвърлени, са подложени на възстановителни работи. Бетонните стълби, водещи към главния вход, са разширени по такъв начин, че е трудно да се види разликата между старите и новите части.
По стъпките на изминалите години
Инвеститорът подчертава, че едноетажната сграда, която е купила, предизвиква асоциации с любимата й естетика в стил арт деко. Ето защо, решавайки неговото удължаване и реконструкция, тя решава да се позове на този стил. Тъй като обаче тя се чувства в същото време емоционално свързана с архитектурата на младостта си, прекарана във варшавския Нови Свят, тя също би искала да вплете елементи от тази конструкция в обновената сграда. Стилът, отнасящ се до класицизма, доминиращ в новия свят, е придобил траен привърженик към него. Ето защо, в дискусии с дизайнери, тя настоява за симбиоза на двата архитектурни реда. И тъй като авторите на проекта са привърженици на историзма в съвременното строителство, това е окончателната форма на възстановената сграда,съчетавайки творчески и двете традиции. Следователно, наред с други плавни линии, характерни за елегантния стил на джаз ерата, ясно маркирани в предната фасада на сградата в комбинация с изчистени, логични разделения на пиластри и двойни стълбове, поддържащи покрива на предния вход, както и стриктно спазване на геометричното разположение на отворите на прозорците, украсени с корнизи. Включваше фино изместване на старите стъкла и добавяне на нови.както и стриктно спазване на геометричното разположение на отворите на прозорците, украсени с корнизи. Той включваше фино изместване на старите стъкла и добавяне на нови.както и стриктно спазване на геометричното разположение на отворите на прозорците, украсени с корнизи. Той включваше фино изместване на старите стъкла и добавяне на нови.
Голямо пространство в малка къща
Интериорът е достъпен от предната веранда през коридор, водещ към залата, отворена към прилежащите трапезария и хол (план на приземния етаж). Преди те бяха отделни стаи. И собственикът, и дизайнерите искаха да направят интериора, разделен от стени, по-просторен, да пропуска въздух и светлина в него. Следователно откъм трапезарията и хола е добавена веранда, отваряща се към терасата и градината с големи прозорци. - Освен това тази стая трябваше да служи като зимна градина, където през зимните месеци мога да съхранявам лимонови дървета и други екзотични растения - казва дамата на къщата.
Освен хола и трапезарията, на приземния етаж има и стая, която служи за кабинет, баня (снимка) и кухня. - Докато търсех различни начини за засилване на илюзията за пространство вътре в къщата, аз причиних, наред с други, значително увеличение на височината на всички врати, включително и на двукрилата остъклена врата на банята - посочва домакинята.
Вътрешното оформление на приземния етаж беше повторено на първия етаж (план на етажа) (с изключение на комбинираната баня и трапезария). Има три спални, баня и съблекалня (в бившата стая сега има спалня). Добавена е и тераса над верандата.
Откъсване от днешния ден
Собственикът, който ни развежда около обновената и удължена вила, все още подчертава в разговора привързаността си към миналото. Въпреки че води сравнително модерен живот, декорът на дома й напълно противоречи на това. - Не харесвам модерността, която според мен не би паснала на архитектурата на сградата или на традицията на този град, който диша миналото - казва той - Обикновено избирам това, което ми харесва от мебели и предмети от по-далечното минало, без предварително определен план (ако е възможно, разбира се). След това обикалям къщата, намирам най-доброто място за тях. Някои неща наследих от семейството си. Може би затова един посетител ме попита:купихте ли този обзаведен интериор с цялата къща? Гостуващият консерватор от своя страна беше убеден, че сградата е изцяло построена през 30-те години на миналия век.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Популярни Публикации

Дървени и ламинирани подови панели

Ако искаме да завършим подове бързо, дървените и ламинирани панели са много добър избор. При условие, че ги подберем подходящо според стаите.…

Первази, за какво са и как да ги изберем

Ленти и цокли маскират разширителните фуги на подовете и в същото време представляват важен интериорен детайл. Решението кой да избере не е лесно, особено след като съчетаваме много ...…

Саниране на пода - нов етаж на стария

Ремонтът на пода изисква стаите да бъдат изключени от употреба, често дори в продължение на няколко седмици. Следователно си струва да помислите дали да поставите нов етаж на ...…