Съдържание

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Притежаването на красива планинска къща по склоновете на Губалувка е мечтата на много хора, които са възхитени от гледката към Татрите и Закопане, разположени отдолу. За да спечелят такава къща, собствениците се нуждаеха не само от малко късмет, подходящи средства и съвместими приятели, но преди всичко страхотна естетическа чувствителност, чувство за стил и … добър архитект. Само всички тези елементи позволиха да се създаде удобно, целогодишно място за отдих, което създава впечатление за функциониране в тази зона от години
Когато погледнете покрива на сградата, покрит с дебел слой сняг, е по-лесно да разберете местната традиция да покривате къщи със стръмни склонове с голям наклон
Традицията да се печем на Губалувка на обедното слънце в средата на зимата датира от времето на Виткевич. Голяма тераса, планирана на главния етаж на къщата, ви позволява да се наслаждавате свободно на това удоволствие. От шезлонга можете също да се възхищавате на ефектите от прекрасната дърводелска работа на местния строителен екип
Както подобава на целогодишна истинска къща, огнището играе важна роля в интериора. В съответствие с изискванията на съвременността, това е затворен камина от висок клас, която внася топлината на жив огън в интериора много по-икономично, по-бързо и по-безопасно от старите решения.
Единствената разлика от класическата форма на сградата на Закопане е остъкляването на южната стена и стъклените балюстради, както и отварянето на северната фасада на сградата с остъкляване. Всичко това за максимизиране на най-важното предимство на местоположението - прекрасна гледка към Татрите, Закопане и Косцелиско
Трапезарията - място за социални и семейни срещи
В архитектурата на тази къща комфортът и модерността се срещнаха с местната култура на строителство, вграждайки трайно сградата в околния величествен планински пейзаж, а скандинавската атмосфера беше успешно погълната от местната традиция.
Подовете на жилищните интериори са завършени с необичайно - тъмен камък, което е интересен контрапункт на вездесъщото дърво
Според поговорката „твърде много е нездравословно“, архитектите не са се опитвали да принудят къщата с псевдоисторически гардероби или сандъци на планини. В повечето стаи беше решено да се съсредоточи върху скромността, комфорта и простотата, поради което бяха използвани типичните мебели на IKEA.
Най-нисък план на етажа
План на втори етаж
Случайните проблеми с придвижването от Закопане до върха се възнаграждават с красива гледка към по-близката и по-нататъшна околност на къщата
Дизайнери: Функционална и пространствена концепция и интериор: архитект Йоана Бартел, архитект Божена Федас.
Дизайн на сградата: Studio Projektów Architektonicznych: архитект Адам Буковски, арх.? Małgorzata Weryńska.
Използваема площ: 300 м2
Площ на парцела: 800 м2
В Полша идеята за създаване на дружество с ограничена отговорност с приятели за изграждане на ваканционен дом заедно е рядкост. В старите страни на Европейския съюз и в САЩ подобни практики не изненадват никого. Те са успешно включени в каталога на строителните стандарти, използвани там. Въпреки това не начинът на осъществяване на тази инвестиция е основната причина за възхищението от дървена сграда, стояща в най-високите полски планини. Това е доста привлекателно местоположение и оригиналният външен вид на тялото, който хармонира с него, прави най-голямо впечатление на гостите.
И всичко започна със съседна къща, където веднъж се озова един от инициаторите на строителен проект.
- Поканен от приятели, които искаха да ми покажат дома си, се озовах на южния склон на Губалувка, откъдето се открива прекрасна панорама на Татрите, Закопане и Косцелиско. Почти веднага реших, че трябва да имам своето място тук. Наблизо имаше парцел с жилищна сграда, който се оказа на разположение за закупуване. Преговорите продължиха една година и половина, но бяха успешно завършени - припомня инвеститорът.
Къща на склон с гледка
Парцелът с площ от 800 м2 е красиво разположен, изложен в ландшафта, засаден с растения (включително джуджев бор, смърч и ела) и украсен с варовикови камъни, донесени тук, по такъв начин, че естествено се влива в склона на Губалувка, но в същото време - трудно за развитие . Разположен е на много полегат склон. Несъмнените му недостатъци обаче са прикрити от такива очевидни предимства като близостта до горната станция на ски лифта на Полана Шимошкова или седалковия лифт на Butorowy Wierch, осигуряващи контакт със "света". Техните предимства се забелязват особено през зимата, когато "градските" коли трябва да се оставят на паркинга долу, а старите,износено високопроходимо превозно средство или шейна с висок клас.
Връщане към традицията
Инвеститорите имаха точна визия за бъдещата сграда. Трябваше да противоречи на странните, грозни съвременни планински къщи, много от които бяха построени през последните десетина години в Подхале. Собствениците им, от желание за печалба, умножиха подовете в издигнатите сгради, използваха строителни материали, които нямат нищо общо с местната традиция, и предприеха различни стилистични процедури със съмнителна красота. Всичко това направи къщите карикатура в стила на Закопане. Стилът, с който Станислав Виткевич беше толкова омагьосан в края на 19 век.
Въз основа на формата на традиционна планинска двустайна хижа, той създава уникален, не само в историята на полското строителство, канон на вила в Закопане: къща с един или два залива с наклонен покрив, покрит с херпес зостер, с етаж, перпендикулярен на приземния етаж, поставен върху висок фундамент от счупен камък. Тази основа, най-често поради терена, имаше различна височина: от една страна тя обикновено беше много по-висока. Стените на къщите в стил Закопане бяха направени от дървени стволове, пресечени по дължина наполовина (т.нар. Земноводни), свързани заедно, за да образуват рамка.
Виткевич също описва и използва в своите проекти много орнаменти, характерни за изкуството на подхалската архитектура: той украсява покривите с паздури (т.е. вертикални дървени орнаменти във формата на лилии или лалета, поставени на билото на покрива, на крайните греди), а фронтоните и прозорците със "слънца" (това е тесни ивици, приковани радиално), докато земноводните се пресичат при бодлите, наречени рис - издълбани растителни мотиви. Цялото бе допълнено от декоративни комини, тераси, веранди и веранди и голям брой разломи и завои, допълнително обогатяващи тялото на сградата. Елементи, взети от модерния по това време период на ар нуво, също играят важна роля в архитектурата на Виткевич.
Именно на тази традиция се възползваха дизайнерите на сградата, придавайки й успешно характер на високопланинска къща отпреди години.
С изглед към планините
Преди да започне строителството на нова къща, е необходимо да се демонтира дървена колиба на местен управител върху парцела. Едва тогава бяха донесени дървени трупи с дебелина половин метър от близките дъскорезници и пясъчник от Рабка. Беше предвиден и парцел земя, който веднага маркира зона за барбекю и паркинг за четири или дори пет коли.
- Възложихме строителството на местни екипи, чиято работа наблюдавахме с голяма оценка - разказват собствениците. В резултат на тези дейности е създадена красива планинска къща от дървени трупи, върху каменна основа, поддържана на склона с контрафорси с характерни сводести отвори за прозорци, веранда и тераса. Сградата беше покрита с голям наклонен покрив от стоманени керемиди с черна минерална пръскачка, която прилича на керемида. Дизайнерите максимално опростиха корпуса на сградата, опитвайки се да изложат всичко, което прави стила Закопане красив. Компактната форма на сградата има големи размери и е лишена от всякаква ненужна орнаментика, толкова модерна сред посетителите от низините,цялата тази местна цепелия под формата на лилии, горички, кози и дантели. Друго нещо е, че строителите на планинците се опитаха да пренесат контрабандно тези декоративни постижения от днешния ден на Подхале. Неуспешно.
Удобен интериор
Поради терена и местния устройствен план за развитие, както и в съответствие с нуждите на инвеститорите, къщата е на четири етажа.
Главният вход на сградата е на приземния етаж. Холът, трапезарията и кухнята също са проектирани тук. Това е място за притежания, социални и семейни срещи, както и съзерцание на необикновения пейзаж, изпълнен с играта на форми и светлина и видим в цялата си слава през високи прозорци. За да се избегне ефектът от музей на открито или мемориална стая, освен въвеждането на широко остъкляване, противно на местната традиция, често използваните дървени подове бяха изоставени в полза на плочки, имитиращи шисти.
Интериорът не е изпълнен с копия на мебели а ла Виткевич или дизайнерски конструкции на майстори на модерността. Скромността и простотата бяха избрани, за да не отклоняват вниманието от това, което можете да видите извън прозорците.
Малко преди Коледа 2009 гостите бяха поканени за първи път. Празни стаи за един ден се изпълниха с неща благодарение на два камиона, слезли в последния момент с всички мебели, тенджери, чинии, чаши, покривки, спално бельо, завивки и коледни украси … Гостите се забавляваха до сутринта.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Популярни Публикации