Съдържание

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Предна кота
Градинска фасада
Изглед към предната част, градината и страничните коти
План на приземен етаж
План на етажа
Основно предимство
Къща с голямо остъкляване, която й придава лекота и осигурява добро осветление за интериора, тя напълно ще отговори на „търсенето“ за малка резиденция. Благодарение на остъкляването не само фасадите, но и вътрешното пространство на къщата изглеждат представително. Светлинните кладенци, т.е. пространствено интересни междуетажни разрешения, подчертават свободата и панаха на къщата.
Къща с таванско помещение
Използваема площ: 215 м2 + гараж 31,2 м2
Площ на сградата: 189 м2
Минимални размери на парцела: 30 × 17 м
Автор: архитект Лешек Каландик
Контакт: 012 411 88 45, 012 412 63 73
Местоположение на парцела
Сградата е с правоъгълен план с разломи, в които е поставено остъкляване. Стъклените стъкла, разположени един пред друг, отпред и отстрани на градината, ви позволяват да видите къщата през далечината, въпреки че гледката към интериора е ограничена от перпендикулярни участъци на стените, които силно стесняват зрителното поле на външни лица: съседи или минувачи.
Повечето прозорци са откъм градината - те се допълват от по-малки отвори в предната фасада и единични пробиви в стените на фронтона. Последното може да се пропусне, за да се спести от ширината на парцела (абсолютният минимум е 29,5 м) или поради непривлекателен или обременителен квартал. Не си струва да ограничавате пространството на преден план и още повече в задната част на къщата. За да има къщата наистина представителен външен вид, тя изисква голяма, внимателно подредена предна градина (8-10-метрова ивица земя отпред ще подчертае добре тялото) и прилична градина в задната част на имота. Сграда, опакована на малка площ, може да направи поразително впечатление - прозрачните вложки няма да гарантират пълна поверителност на домакинството,и широките отвори няма да имат смисъл без зелена обстановка.
Кота
Най-голямото остъкляване е в котата на градината, така че считам за най-изгодно местоположението на входа на имота от северозапад. След това градината ще бъде разположена на югоизток, което ще предпази дневните и спалните от прегряване.
Не съм ентусиаст на балконите, но те имат специална роля тук, което си струва да се оцени: предният е входният покрив, а градинският осигурява сянка и предпазва кухнята от прегряване.
Входът и гаражната част се отличават с по-тъмна, текстурирана облицовка. За да се поддържа полезният ефект от това разделение и в същото време да се намали малко, вместо фасадни фитинги или дъски, си струва да се използва рустикация - тя ще подчертае гаражната врата и портата и в същото време ще се слее по-добре с тялото.
Бих се отказал от големия прозорец на предната кота, който разкрива стълбището. Те ще бъдат успешно заменени от набор от покривни прозорци - той ще пропуска много естествена светлина, като същевременно предпазва интериора от очите на минувачите и ще направи равнините на пълните стени на преден план последователно в контраст с вертикалните стъклени ленти във вдлъбнатините.
Жилищна площ
Видимите на плановете стеснения разделят вътрешното пространство на къщата на три сегмента.
На приземния етаж в екстремния елемент се помещава гараж за две коли и котелно помещение, средният - кухня със задно помещение и стълби до върха, а най-отдалечената от входа площ е заета от голяма всекидневна с трапезария (около 60 м2).
Прозрачни, отворени към покрива вложки украсяват антрето (с гардероби за калъфи и тоалетна за гости) и жилищното пространство. Разделени по този начин, основните интериори са не само по-слънчеви и просторни, но и изглеждат проектирани с панаш; свързаността между етажите показва, че има достатъчно място! В същото време неприятностите, произтичащи от комбинацията от нива, могат да бъдат намалени до минимум. Това се отнася за зони, които се използват предимно за комуникация, а размерът на отворите в таваните прави практически невъзможно гостите, отседнали на приземния етаж, да гледат частния таван.
Представителни места - антрето и холът - са свързани с прохода между кухнята и стълбите. Ето защо си струва да се погрижите специално за техния завършек и заобикалящата ги среда. Елиминирането на вертикалния прозорец в стената на стълбището ще ви позволи да създадете галерии със семейни снимки, сувенири за пътуване, картини или плакати или дори добре оформени детски творби около стълбите.
Авторите на проекта не забравиха за практически връзки, например между гаража и кухнята. Преминаването през килера улеснява снабдяването на семейството с различни продукти, можете също да ги допълвате с икономичен изход (към зеленчуковата градина и др.).
Частна част
В тавана с площ над 100 м2 (135 м2 етажи) са предвидени три просторни спални (приблизително 20 метра), баня и перално помещение. Обръща се внимание на отделянето на следващите помещения една от друга, запълвайки отделни сегменти от къщата. Коридорът, който минава покрай тях, виси над залата и дневната зона, създавайки отворени мецанини. Остъклените съединители позволяват много светлина и на двете нива на къщата, така че те могат индиректно да осветяват спалните, чиито странични стени (обърнати към светлинните кладенци) са планирани със стъкло. Авторът на проекта е предвидил непрозрачни листове тук, но си струва да се обмисли използването - поне на фрагменти - на полупрозрачно стъкло, което не блокира потока на светлината. Смисъла е,да не лишава жителите от интимност, да оживява пространството (също частно) с игра на слънчеви лъчи през деня и изкуствена светлина, осветена на различни места в къщата след мрака.
Въпреки че просторното перално помещение е истинско богатство, тъй като на горното ниво има само една баня, сериозно бих помислил да отделя допълнителна баня от голямото сервизно помещение, достъпно директно от спалнята зад стената. Душ, мивка и тоалетна ще се поберат на площ от няколко квадратни метра

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Популярни Публикации