Съдържание

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Ева и Томаш живееха шест години в нов жилищен комплекс в Пясечно край Варшава. Те живееха в удобен дуплекс апартамент на 100 м2, но не бяха доволни. Развитието на имението е било много гъсто, което е повлияло на междуличностните отношения и качеството на живот на жителите. Шумът и тълпите предизвикаха постоянни конфликти. Дори влизането и излизането от имението беше проблем, тъй като задръстванията се образуваха на портата по време на пиковите часове. В дългосрочен план такъв живот стана непоносим. Ето защо нашите домакини решиха да построят къща.
Колкото е възможно по-близо до работа, училище и детска градина
Намирането на подходящ сюжет не беше лесно, особено след като Ева и Томаш поставиха високо летвата. Те искаха да живеят на тихо място, за предпочитане сред красив пейзаж. В същото време те искаха да закупят сайт с площ не повече от 1000 м2 и с достъп до съвременни медии. Но най-голямата трудност беше ограничаването на търсенето до околностите на Пиасечно - мястото, където те бяха живели, работили и където се намираха училището и детската градина на децата им.
Първият парцел земя, който намериха, отговори на повечето им очаквания: той се намираше само на 5 км от сегашното им местожителство и беше разположен на хубаво и тихо място. Те обаче го отхвърлиха поради размера му (над 1700 м2) и неудобната форма - тя беше тясна и дълга, а Ева и Томаш мечтаеха за просторна едноетажна къща. Така през следващите няколко месеца те продължиха търсенето си. За съжаление те се оказаха безплодни. Имотите за продажба бяха или твърде далеч, или те нямаха достъп до медиите, или бяха дори по-големи или по-малко добре организирани от предишните.
В крайна сметка те осъзнаха, че едва ли ще намерят идеала и решиха да купят първия имот, който разгледаха. Разстояние от главния път с около 300 м, осигуряваше на бъдещите собственици спокойствие, тишина и гледка към обширни полета.
Днес, повече от година след преместването си, Ева и Томаш са възхитени от факта, че конете работят на полето близо до дома им както преди, а през зимата се появяват фазани, лисици и елени. И всичко е наред до оживения град!
Необходимите компромиси продължиха
По-нататъшните дейности, свързани с изграждането на къщата, бяха свързани с по-нататъшни промени в плановете. Първо, поради формата на парцела, идеята за построяване на едноетажна къща най-накрая падна. На второ място, Ева и Томаш се отказаха от намерението да поръчат индивидуален проект, който се оказа твърде скъп (трябваше да струва 15 000-20 000 - при 3500 за завършен проект). „Ако не е едноетажна и не е направена по поръчка, какво е това?“, Чудеха се те.
- Имахме конкретни очаквания, но се опитахме да се адаптираме към реалните условия и да не се опитваме да налагаме нерентабилни решения - казва Ева. - Най-много искахме светли и много просторни дневни с двуетажна всекидневна и че частните ни стаи бяха на приземния етаж. Формата на къщата трябваше да бъде ниска, традиционна и приятелска.
Ева и Томаш искаха къщата им да има стилен външен вид и това „нещо“, което прави сградата привлекателна. Ето защо, въпреки че интериорът в одобрения проект нямаше идеалното оформление, те решиха без колебание. Те бяха възхитени от външния вид на сградата. Те харесаха представителната, солидна и в същото време широка и ниска форма, която няма да доминира напълно в сюжета.
Някои промени, за да стане още по-удобно.
Още по време на закупуването на проекта собствениците бяха решени да внесат промени във вътрешното оформление. Всички те бяха консултирани с архитекта и конструктора. Едно от най-видимите бе създаването на допълнителна стая над двуетажното антре.
- Свързахме това решение с интериора на църквата - казва собственикът. - Не ни хареса мостът над прохода от залата към хола, който свързва стаите горе. Искахме пространство с по-уютен, затворен характер.
Залата, спусната до височината на един етаж, остана просторна. още повече, че домакините се отказаха от стените, отделящи го от хола. Тъй като в къщата няма вестибюл, участниците имат широка перспектива към градината. Домакините гарантират, че не им липсва затворен вестибюл, който обикновено улавя хладен въздух, който тече във вътрешността през входната врата.
Също така беше решено да се адаптира неизползваното пространство над гаража. След малко повдигане на стените на коляното над тази стая беше създадена допълнителна стая за дъщерята.
Стените на коляното са повдигнати в цялата сграда. Това се дължи на изпълнители, които, загрижени за височината на таванските стаи, спряха работата на етапа на изграждане на покривната ферма и предложиха на бъдещите собственици да построят два допълнителни слоя кухи тухли. Така се случи. Днес собствениците вярват, че това е било добро решение.
След неуспешен опит за сътрудничество с интериорен дизайнер, дамата на къщата сама проектира интериора на цялата сграда. От идеите на архитекта тя извлече само едно - да спусне пода на хола. Но тук също въведе промяна. За безопасността на малкия и подвижен син на Куба подът беше спуснат само с една стъпка, въпреки че дизайнерът планираше да го спусне толкова високо, колкото дивана.
Домакините подчертават, че сега къщата напълно отговаря на техните очаквания. Частните стаи на жителите нямат общи стени, така че всеки има своя "тиха зона". Децата - шестнадесетгодишната Наталия и петгодишната Куба - живееха в две големи стаи, разположени от противоположните страни на горния етаж. Родителите, които предпочитат да избягват изкачването по стълбите, имат личната си част на приземния етаж.
Без крещящи цветове
- Не обичам цветния интериор - обяснява Ева. - Цветовете ми са бяло и кафяво. За мен е важно икономията на цветовете и простотата на формите. Харесвам и симетрията в интериора. Следователно, смелите цветове се появяват само в детските стаи. На мястото на Наталия цари интензивно розово, омекотено с кремаво, а в стаята на Куба - зелено и синьо.
Може да се очаква, че фасадите на къщата също ще бъдат бели, както повечето вътрешни стени. Различно е. Собствениците съчетаха кафявия покрив със светложълти акрилни мазилки, както се предлага в оригиналния дизайн. В този случай Ева не прокара собствените си приоритети и се довери на дизайнера.
- Не е за вярване как се е променило качеството ни на живот от септември 2006 г. - казва дамата на къщата. - Обичаме нашето село близо до града. И накрая, живеем в тих квартал, имаме контакт с природата и не слушаме съседите си, които се скарат за всичко. Тук имаме това, от което се нуждаем, за да живеем. Единствената нереализирана мечта на съпруга ми е сауната. Но той вече обяви, че ще го построи в градината!

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Популярни Публикации

Начало: флорални шарки в края на гората

Марзена и Ярек харесват дома си по няколко причини. Първо, през прозорците на хола те могат да наблюдават елените, излизащи на брега на близката гора. След……

Труден коридор

Това понякога се използва за описване на интериори с неблагоприятни пропорции или малка площ, чието подреждане ни създава много проблеми. Но дори и такива ...…

Тапет вместо изображение

Не е нужно да покривате с него всички стени на стаята. Ако е много шарка, дори не принадлежи. Намира се само на избрани места, например ...…

Декорации: за добър ден

Нека потърсим вдъхновение за цветовете в небето. Синьото, съставено с бяло и слънчево жълто, е естествена и приятелска комбинация от цветове. Това ще ви развесели и освети ...…