Съдържание

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

В бъдеще домакините обмислят инсталирането на дървени щори на прозорците
Изглед към къщата от градината и входната врата.
Къща след реконструкция. Сградата е с лице към улицата. Тежестта на формата на тухлената стена се подчертава допълнително от ламарината по фасадите и стоманената ограда
Собствениците на жилища предпочитат естествени материали: дърво, камък, стомана. Те също така внимателно подбират цветовете, които могат да се видят не само в дневната, но и в детските стаи
Оригиналното легло в спалнята е подарък от приятел на лесничей. Те са направени от червен дъб, изсечен от бобри - дори можете да видите следите от зъбите им
Баня със затворена вана, до спалнята на домакините
Полукръглата форма, възникнала в резултат на ремонтни дейности, достигащи покрива, се отнася до характерните форми на късния модернизъм
Изглед към терасата от южната страна на къщата. Той допълва ново планираната комуникационна система на сградата; също така прави формата да придобие малко нахален, оригинален характер
Фрагмент от входа на гаража. И тук бяха положени усилия за излагане на тухлената стена
Къща преди реконструкция. Гледка от улицата
DOm преди възстановяване. Гледка от градината
Градинската кота на сградата със съборен фрагмент от външната стена, към която е добавено ново стълбище
Къщата е в процес на реконструкция. Вижда се нова стена на коляното
Гредата, закотвена в стената, не я пробива направо, така че не създава топлинен мост
Чакълеста лента около сградата е решение, което архитектът използва, вместо да напуква бетон за повечето ремонти
Тухлите от много места се различават по външен вид и възраст, има дори такива от царско време
Ето как изглеждаше таванското помещение преди реконструкцията
Така изглеждаше старото стълбище, още преди домакините да започнат да реновират къщата
Таван в ремонт - преди премахване на стария изолационен слой
Дизайнерът искаше да интегрира предварително разделените интериори, доколкото е възможно. Едната идея беше да се пробие стената между трапезарията и стълбите
Елегантен, прост, икономичен и същевременно оригинален - това бяха идеите на собствениците за интериорен дизайн
Фрагмент от ателието на майстора. В стаите на приземния етаж има подове от траен и лесен за поддръжка гранит
Изкачвайки се по стълбите до последния етаж, стигате до терасата, която е допълнителна атракция на къщата.
Конструкцията на стълбите е направена от стоманени двутаврови греди. Дъбовите стъпала почиват на специални опори
Повечето врати в жилищните помещения са премахнати и отворите на вратите са увеличени. Изключение е комбинацията от хола и спалнята
Детска баня на последния етаж на къщата
Кошът за пране за мръсни дрехи е поставен в мазето, под изхода на улея
Находчив улей, който улеснява транспортирането на мръсно бельо и дрехи от горните етажи до мазето
План на приземен етаж: 1. предверие 4,1 м2; 2. зала 6,5 м2; 3-та стая за гости 11,6 м2; 4. баня 3,6 м2; 5. студио от 21,5 м2; 6. студио 23,0 м2; 7. wc 1,5 м2; 8. стая 9,1 м2
План на етажа: 1. зала 4,5 м2; 2. дневна 23,0 м2; 3. трапезария 8,4 м2; 4. кухня 6,8 м2; 5. спалня 21,5 м2; 6. баня 15,2 м2
План на таванско помещение: 1. зала 6,4 м2; 2-ра стая 20,5 м2; 3. стая 19,5 м2; 4. стая 16,2 м2; 5. баня 6,5 м2; 6. тераса 9,5 м2
Дом за отпечатък:
Проект: архитект Марчин планина / Фестгрупа - студио за консервационен дизайн
Размер на къщата: 320 м2
Площ на земята: 740 м2
Жители: четиричленно семейство,
когато млади съпрузи - архитектът и скулптор (нека добавим това до степен адвокат), който преди това е заемал апартамента, предлаган от родители, трябваше да се роди второ дете, решиха, че сега е моментът да създадат истински дом - комфортно семейно жилище от години. Те се договориха, че вместо да строят къщата от нулата, ще търсят нещо за ремонт.
Дълго време не можаха да намерят интересно предложение и накрая дамата на къщата намери евтина тухлена сграда на 750-метров парцел (къщата преди ремонт) в интернет и я показа на мъжа си с мистериозно лице. - Това беше трик от страна на съпругата му - смее се г-н Марчин, който от години се занимава професионално с консервацията на укрепления от 19-ти век. - Тя знаеше слабостта ми към керамичните стени, така че знаеше, че решението ще бъде очевидно: „купуваме!“.
Ремонт на три етапа
Преди да закупи сградата, Марчин оцени състоянието на стените с професионално око. За радост на бъдещите членове на домакинството те се оказаха в добра форма.
Ремонтните дейности започнаха с осигуряване на къщата срещу влага. След като фундаментните стени бяха изложени, те бяха изолирани и допълнително изолирани. Също така е инсталирана система за оттичане на излишната дъждовна вода към старата, вече не се използва септична яма, откъдето тя се използва за поливане на градината.
Тогава започна ремонтът на тавана (снимка) и покрива, както и изграждането на ново стълбище (старо стълбище).
В последния етап собствениците се погрижиха за подмяна на всички инсталации и вътрешно довършване.
Състоянието на стените
Стените на къщата, до голяма степен направени от "рециклирани" тухли, от къщи, разрушени по време на Втората световна война, представляват много интересен документ от епохата в очите на Марчин. - Така са построени повечето нови еднофамилни сгради в околностите на Варшава през 40-те и 50-те години - казва архитектът, любовник и експерт по тухлени сгради.
- Бившите собственици на къщата ни казаха, че много тухли просто са "капели" от камиони и селски каруци, движещи се по пътя в съседство с парцела, носейки материали от разрушаването на повредени жилищни къщи някъде в Полша.
Тухлите се различавали не само по форма, но и по възраст. В нашата стена дори открих образци от царските времена. - Не можех да ги покрия безцеремонно с гипс - добавя той.
Тухла и скоба престой!
- Почти всеки разговор за нашата къща започва с въпроси: кога я мазирате и какво ще кажете за изолацията? - Отговорът, че не планираме подобни работи, обикновено удивява всички - казва г-н Марчин и обяснява, че той и съпругата му са решили, че най-важното за тях е необичайната красота на тухлените фасади и че не искат глезенът да е покрит с полистирол.
- Установихме, че стените с дебелина 60 см са достатъчни, за да осигурят топлинен комфорт в интериора, особено след като изолирането на къщата отвътре беше твърде скъпо преди няколко години, за да можем да вземем решение.
В резултат - освен подмяна на прозорците - предната и задната фасада останаха почти непроменени. Дори външният слой на тухлите не е реновиран, като се има предвид, че е по-добре да не се нарушава патината, с която са покрити и която до известна степен представлява техния защитен слой.
Страничните фасади и покривът са внимателно изолирани, за да се сведе до минимум изтичането на топлина от интериора.
За да подчертаят уважението си към миналото, собствениците оставиха и стоманена греда на фасадата, която някога е поддържала балкона, а днес напомня за старите дни.
Реконструкция на тавана
Ремонтните дейности в тавана започнаха с демонтирането на старата 50-сантиметрова колянна стена и издигането на нова, по-висока с около 60 см, на нейно място. В резултат на това на мястото на неизползваното таванско помещение беше създаден допълнителен жилищен етаж.
По време на ремонта бяха заменени цялата покривна ферма и покривното покритие. За да направи таванското пространство достатъчно просторно, г-н Марцин проектира две капандури, разположени аксиално над съществуващите прозорци. Съвременни по форма, кубичните подобни на кутии конструкции са изработени от дървени елементи, изпълнени със слой изолация и завършени с ламарина.
Дренажни тръби за дъждовна вода от мансардните прозорци бяха скрити във вътрешността на стената и водеха до основния улей по фасадата на сградата.Благодарение на това се поддържаше модерната, минималистична форма на тези нови елементи на къщата.
Модерен завършек на стара къща
- Като част от модернизацията на корпуса на сградата, решихме да въведем два нови материала по фасадите: мазилка и ламарина - казва г-н Марчин.
Мазилката се появява предимно по страничните стени, изолирани с полистирол, върху формата на стълбището, както и в дограмата.
За да обвържат визуално горната и долната част на сградата, собствениците решиха да покрият последния етаж на къщата и нейната цоклова част със стоящ шев. - Първоначално се опитвахме да използваме цинково-титанов лист, но поради високата му цена решихме да използваме по-евтин покрит лист. Засега сме много доволни от това решение. Нашата къща изглежда модерна и необичайният цокъл е лесен за почистване. (снимка)
Около сградата, вместо използваната преди това бетонна лента, има чакъл, който премахва влагата от стените и позволява бързото й изпаряване. - От опит знам, че бетонните ленти не работят, тъй като се чупят бързо и водата, просмукваща се през пролуките, не може да се изпари и разруши основите - казва дизайнерът.
Интериорно оформление
Първоначално стаите в сградата са имали типично оформление за жилищна сграда. До всяко от четирите отделни помещения, състоящи се от стая, кухня и баня (около 40 м2 всяка), се влизаше от стълбището.
От една страна, новите собственици искаха да зачитат съществуващото вътрешно оформление, за да не въвеждат твърде мащабни промени в структурата на сградата, а от друга - трябваше да адаптират бившите четири апартамента към нуждите на едно домакинство. Само нивото на мазето не изисква големи промени.
Поради дизайнерските причини не беше възможно напълно да се отвори интериорът и да се създаде гъвкаво, просторно жилищно пространство, то беше ограничено до премахване на повечето врати и разширяване на входните отвори. Благодарение на тези мерки беше постигнато впечатлението за по-голяма свързаност между отделните интериори и вътрешната комуникация беше опростена. Сградата също беше ясно разделена на функционални зони.
В сутерена има място за всички технически и помощни помещения, както и стая за отдих.
На приземния етаж има просторни студия на домакините и стая за гости с баня. На първия етаж има кухня и трапезария и всекидневна, свързани с нея. Основната спалня и баня също са разположени на едно ниво. - Смятахме това решение за най-рационално, като спасихме възрастните жители от бягане по стълбите - казва г-н Марчин.
На тавана има две стаи за деца с баня и телевизионна зала. Те са придружени от тераса, разположена от южната страна, която завършва цялата пространствена подредба.
Ремонт на тавана
По време на ремонта старите тухлени тавани върху стоманени двутаврови греди бяха изложени изцяло: подовите дъски бяха демонтирани и дървесните стърготини, смесени с вар, бяха премахнати, което представляваше изолационния слой. Поставени бяха нови греди, свободните пространства бяха запълнени с експандирана глина и цялото завършено с борови дъски. Само на приземния етаж, където вместо дъски, беше положен траен и лесен за поддръжка гранитен под, направени са полистиролова изолация, системи за подово отопление на водна основа и чучур.
Домашен декор
Мебелите са успешна комбинация от старо и ново. В хола например съвременните дивани в яркочервени цветове придружават стария медицински кабинет от медицинска клиника, който сега функционира като бюфет, а скелето на старата печка с плочки стана основа за маса със стъклен плот.
Цялото е допълнено от почти антично семейно бюро в стаята за гости и авангардни лампи на Artur Żmijewski, украсяващи интериора на студиото. Във всички стаи по стените, на внимателно подбрани места, има произведения на приятелски художници.
Интериорът на къщата е доминиран от бяло и сиво - любимите цветове на собствениците. Плюс малко модерен дизайн под формата на алуминиеви первази. И лека конструкция на стълби, съчетаваща елементи от дърво и стомана.
Пътят до етажите
Собственикът реши да проектира ново стълбище не само заради техническото състояние на старото, но преди всичко да увеличи малко жилищното пространство на къщата и да оформи връзката между помещенията на четири етажа.
Стоманена конструкция на стълби с дъбови стъпала, базирани на скоби, беше вмъкната в тялото, добавено към старата сграда.
- Терасата, свързана със стълбището, придава по-голямо значение на това пространство като елемент, свързващ отделни етажи, и това искахме - подчертава собственикът.
Как да обичам стълбите
- Къщата е по-висока, отколкото по-широка. Състои се от четири нива, включително развито мазе. Тъй като разбрахме, че при тази подредба ще бъдем принудени да прекараме част от живота си по стълбите, качвайки се нагоре и надолу, решихме да ги направим привлекателно място в къщата, около което да продължи семейният живот - казва домакинът.
Стълбището в крайна сметка прие формата на "кула", достигаща височината на покрива. Този тип „наклонност“, характерен за късния модернизъм, може да се намери в сгради, издигнати през 30-те години на миналия век. - Намерихме подобни форми в непосредствена близост - добавя собственикът - и затова решихме да ги представим и при нас.
Това решение доведе до факта, че правоъгълното, незабележително тяло на сградата стана по-отчетливо и разпознаваемо. Благодарение на поставянето в стената, еркерът на полукръгли прозорци с огънати стъкла стана още по-привлекателен.
- Решихме, че въвеждайки подобна архитектурна новост, можем малко да „полудеем“. Беше лудост доста скъпа, като се има предвид цената, която платихме за огънатите стъкла - казва с усмивка Марчин. - Поръчахме специални огънати стъклени тела и дървени дограми, направени специално за поръчаните от нас стъкла - обяснява той, подчертавайки в същото време, че не съжалява за разходите, защото благодарение на него цялата сграда е придобила по-модерен и оригинален характер.
Идея за изхвърляне на мръсно бельо
Практически улей за пране е - както казва г-н Марчин - идея, вдъхновена от решение, открито в стара жилищна сграда във Варшава. - Подобен улей, разположен в кухнята на нашите приятели, улеснява много по-лесно да се отърват от отпадъците - казва домакинът. - Решихме да пренесем тази идея в нашия дом, като я модифицирахме малко и я използваме като хитър начин за улесняване на транспортирането на мръсни дрехи от жилищни етажи до дъното, където имаме перално помещение. Решението работи много добре. Дрехите отиват директно в кошницата за пране. Достъпът до улея е от всяко ниво на сградата и бих искал да добавя, че той също така ни служи добре като комуникационна тръба, защото перфектно предава звуци.
под редакцията на Агнешка Кал-Хубска

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Популярни Публикации

Градини 05/2010 - електронни градини

Нашите градини са облечени в пролетни одежди. Зеленият сезон започна сериозно. Градинарите имат пълни ръце, но в прекрасните дни на май работата изглежда ...…