Съдържание

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Изглед към предната кота от улицата. Разположението на строителните блокове е следствие от парцела
Тази къща се слива чудесно с околностите - тя е органично допълнение към нея
Входната зона на сградата е оттеглена по отношение на предната кота, което я прави почти невидима от улицата, откъдето води входа на имота
Южната страна на къщата с тухлена и клинкерна фасада доминира над цялото оформление. По краищата на стените и до прозорците се виждат вертикални дилатации на фасадата
Внимателно планираната градина беше съставена, за да се избегне силното доминиране на тялото на сградата над околностите
Къща с изглед към градината. Приземната част, предназначена за кухнята и трапезарията, продължава навън - под формата на малка, покрита тераса
Атрактивна и функционална декорация на стената на входа е панорамен прозорец
Привличащ вниманието ъглов прозорец. Благодарение на него слънчевата светлина навлиза в интериора почти през целия ден. Цялата дърводелска конструкция е изработена от дърво
Широкото остъкляване на хола и трапезарията с изглед към градината образуват визуално цяло и заедно придават на блока индивидуален архитектурен израз
Предната стена на стълбището беше покрита с червен травертин
Отвореното антре, въпреки малкия си размер, създава впечатление за голямо вътрешно пространство и свежда до минимум комуникационната система на къщата.
Остъклената трапезария е леко отстъпена спрямо линията на градинската фасада, за да се избегне твърде силно осветление на стаите. Тухлената фасада прониква във вътрешността на къщата
архитект Ярослав Колодзейчик
План на приземен етаж
План на етажа
Рекорд на къщата
Използваема площ на къщата : 162 м2
Площ на парцела : 2350 м2
Дизайн : архитект Ярослав Колодзейчик, тел. 601 098 122, имейл: [email protected]
Сградата е отличена в конкурса Primulus 2009 за най-добра архитектурна работа, завършена в град Ченстохова и подрегион Ченстохова .
Тази къща не трябваше да съществува. Искам да кажа - трябваше да бъде, но съвсем различно. Архитектът, в сътрудничество с инвеститора, първоначално проектира малка сграда с традиционна форма и четирискатен покрив. Всичко вървеше добре. Почти всичко.
- Въпреки че правилно решената функция и вписването в терена изглеждаха кулминацията на възприетата концепция, имаше нещо нередно както с мен, така и с инвеститора - казва Ярослав Колодзейчик, автор на проекта. - По време на една от по-късните срещи инвеститорът ме попита: - Как бихте го направили, ако ви дадем свободна ръка? Идеята за нова сграда възникна в главата ми през един уикенд. Оригиналната концепция отпадна и всичко продължи много бързо.
В рамките на една година от описания обрат в историята на къщата и промяната в предположенията е издигната сграда, която скоро получава главната награда и титлата Primulus 2009 в състезанието на Ченстоховския клон на SARP. За щастие "Свободна ръка" принадлежеше на правилния специалист.
Хармония на трудно място
Местоположението на еднофамилната къща очевидно беше благоприятно - тя трябваше да бъде издигната в зелен квартал на Ченстохова, изпълнен с еднофамилни къщи от началото на 80-те и 90-те години. Сюжетът обаче беше на трудно място - на завоя, стичащ се до острия завой на улицата. В такова „счупено“ пространство е трудно да се влезе в тялото, особено в главната фасада, която е витрината на къщата, гледана от улицата. Освен това местният план за развитие съдържаше строги мерки за влизане в парцела. Адаптирането към тях не беше лесно и оказа голямо влияние както върху местоположението на сградата, така и върху нейната функционална програма.
И все пак тази борба с ограничения едва ли се вижда в крайния резултат от начинанието. На парцел от 2350 м2, в частта от улицата е издигната двуетажна сграда, толкова добре интегрирана в съседната дървостояща дървесина, сякаш представлява нейното органично допълнение. Несъмнено това се дължи до голяма степен на интересното извайване на тялото (т.е. прибирането в парцела на приземния етаж), както и начина на завършване на котата, особено на предните. Двуетажната част е доминирана от клинкерни тухли, докато приземната част е направена от бяла мазилка и бронз на гаражните врати, врати и прозоречни профили. Всички елементи се съчетават перфектно, допълват се, без да се състезават за приоритет и да подчертават благороднически аскетичния характер на тази архитектура.
Във фасадата няма нищо, лишено от ефектно, което би нарушило хармонията на малкото прави линии, формиращи нейната геометрия. Има чифт прозорци с контрастни размери, вход към гаража, врата, лек и забавен „балкон“ на първия етаж, а внимателният наблюдател ще забележи още две вертикални кръстовища във фасадата (вижте рамката на следващата страница) - и това е всичко.
Всъщност, защото фасадата се допълва от тухлена ограда, заобикаляща парцела. Перфектно композирана със сградата, тя образува едно цяло с нея - почти е невъзможно да си я представим в различен вариант. Поддържан в същите цветове, той е вплетен в ажурни метални сегменти. И тъй като той леко се спуска надолу по парцела, той напълно размива границата между изграденото и онова, за което се е погрижила природата. Последният добавя малкото си нещо по различен начин. Когато се вгледате внимателно, в слънчев ден сенки от високи дървета възбуждащо играят вашия театър върху клинкерното лице на основната фасада, както на голям екран.
Градина отзад, градина у дома
Органичната връзка с околностите също се вижда ясно в задната част на къщата, където се намира основната част на градината. Сградата се отваря още повече към зелено пространство от тази страна. Голямото остъкляване в приземния етаж позволява на светлината да влезе и да запълни интериора с брези, борове, обширна поляна, големи непостоянни камъни и езерце, покрито с водни лилии, към което водят дървени мини-мостчета, леко забавни поради своите размери.
През топлата част на годината можете да наблюдавате всичко това изпод малък покрив в приземния етаж на къщата, внимателно оборудван с прибираща се сенник. В по-студените дни е по-добре да се скриете вътре в интериора, в който градината влиза през големите прозорци на камината в хола (и от тук е най-добре да го изживеете в удобно, почти хоризонтално положение на шезлонга) и трапезарията, свързана с кухнята, т.е.двете основни стаи на приземния етаж. Също така се вижда ясно през големия балконски прозорец на една от двете спални горе. Самите интериори, особено приземният етаж, не пречат на това съзерцание, защото те са - като формата на къщата - прости, не претоварени, подредени с вкус и чувствителност. Материали, използвани в тях,а цветовете им подчертават връзката с природата - доминиращите цветове са кафявото на дървени стени, подове и мебели, заглушеното червено на тухлени фрагменти, бялото на измазаните тавани, сребърното кухненско оборудване.
Простота без баналност
Авторът на интериора е създателят на архитектурния дизайн. Може би тази еднолична режисура е първата част от тайната на умелото комбиниране на всички елементи заедно и преодоляване на завоите, съпътстващи тази реализация. Журито на гореспоменатото състезание по SARP в Ченстохова, като обосновава присъждането на главната награда, признание за грижата, с която са проектирани и направени детайлите на сградата, което „допълва сумата от положителни резултати, които съставляват много висока оценка за нейното качество“. За да се появят обаче тези думи, талантът, опитът и умелото сътрудничество на архитекта с инвеститор, който е отворен за промени и добре организиран, трябваше да разчитат на втората част от успеха на изпълнението.Без всичко това е трудно да се получи добър ефект. Всичко звучеше.
Изпълнителни детайли
Вертикални раздели на фасадата. Външните стени са изградени в трислойна технология. Лицевият слой е направен от клинкерни тухли, които са фиксирани с анкери към система от опори и прегради от неръждаема стомана. Вертикалните пролуки, в съответствие с хода на фугите между тухли, привличат вниманието. Тази подредба създава специфичен линеен чертеж, който подчертава разделенията на фасадата. От техническа гледна точка тези няколко милиметрови пролуки са дилатации, които се правят чрез оставяне на празни фуги и маскирането им с разширителна лента в цвета на хоросана. Тяхната задача е да намалят риска от надраскване и пукнатини по фасадата на критични места, например в дълги или високи стени, при отвори на прозорци, в ъгли,на места с повреди или промени във височината на котата. Разстоянията между оставените пролуки зависят от излагането на слънчева светлина върху фасадата (страната на света), фасадния материал и степента и метода на армиране на фасадата. Вертикалните дилатации могат да бъдат направени като прави или назъбени, т.нар лъкатушене. (червен)
Авторът на проекта
Ярослав Колодзейчик е възпитаник на Архитектурния факултет на Силезския технологичен университет в Гливице. От 1998 г. ръководи собствен офис. През 1998-2000 г. е свързан със студията Pytel, Oset, Domagała, Kołodziejczyk Architekci в Ченстохова. В момента той формира дизайнерски екип, занимаващ се главно с индустриална и сервизна архитектура. Носител на над дузина награди и отличия.
- Доволен ли съм от тази реализация? Да. Въпреки че инвестицията е на няколко години, тя не е обезценена, забелязана е и, доколкото знам, дори се е превърнала в обект на вдъхновение за няколко други съоръжения. Има ли нещо, което бих променил в този проект от гледна точка? Всъщност нищо. Може би няколко подробности, но по-скоро защото по-нови технически решения вече се появиха днес. Доколкото знам обаче, инвеститорът би увеличил леко хола.
Защо проектът заслужава награда?
Архитектът, на когото инвеститорът има най-голямо доверие, успя да избегне баналността при използването на стандартни решения. Обектът несъмнено е оригинален продукт, творение, съответстващо на конкретна поръчка на конкретен клиент на определено място. "
(Фрагмент от обосновката на журито на състезанието Primulus 2009)

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Популярни Публикации

Градини 05/2010 - електронни градини

Нашите градини са облечени в пролетни одежди. Зеленият сезон започна сериозно. Градинарите имат пълни ръце, но в прекрасните дни на май работата изглежда ...…