Съдържание

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Отпред фасадата е украсена с авант корпус, завършен с червен и червен клинкер
Къщата, проектирана по правоъгълен план, е построена в ъгъла на имота, в непосредствена близост до входа на района
От южната страна има покрита тераса
Остъклена оранжерия, добавена към градинската фасада
Вътре в къщата няма строителни стени, които дават възможност да се планира пространството по начин, който най-добре отговаря на собствениците му
План на приземен етаж - 1. Зала - 16 м2; 2. Кухня - 11,9 м2; 3. Трапезария - 17,8 м2; 4. Дневна - 47,9 м2; 5. Перално помещение - 12 м2; 6. тоалетна - 2м2
План на етажа - 11. Стая - 16,4 м2; 12. Баня - 7,7 м2; 13. Кабинет / стая за гости - 12,6 м2; 14. Баня - 10,3 м2; 15. Основна спалня - 19,4 м2; 16. Съблекалня - 4,0 м2; 17. Стая - 18,8 м2; 18. Коридор - 13,6 м2
Предна кота (източна)
Странична кота (север)
Кота на градината (на запад)
Странична кота на градината (на юг)
Използваема площ на къщата: 210 м2
Площ на парцела: 900 м2
Автори: архитекти Яцек Кунца и Магдалена Игначак JM Архитектурно студио
Контакт: тел. +48 22 729 31 82 e-mail: [email protected] www.jmsa.pl ul. Zakroczymska 9a 00-225 Варшава
Инвеститори
Къщата е предназначена за семейна двойка с деца, които биха искали да се преместят от голям градски апартамент в близкия град близо до Варшава.
Родителите работят в столицата и децата ходят на училище там, но всички - след завършване на класовете си - може да имат възможност да си починат, далеч от суматохата, заобиколени от гори и ливади.
Ето защо те избраха околностите на Podkowa Leśna. Това е място, характеризиращо се с големи ландшафтни ценности и в същото време доста добре свързано с Варшава (напоследък е възможно да се използва магистрала, както и модернизираната железопътна линия, която започва и завършва в центъра на столицата).
Парцел
Парцелът е с площ от 900 м2. Първоначално това е бил само фрагмент от ливада, разделен на парцели за строеж. Благодарение на добре обмисленото засаждане на дървета, декоративни храсти и живи огради, както и маркиране на пътеки и изграждане на ограда, той се превърна в привлекателна среда за семеен дом. Тя е уредена така, че да има място за малка градина с рекреационна и битова част.
Около къщата, на съседните парцели, са издигнати подобни жилища. Заедно те образуват приятен жилищен анклав. Той е непосредствено в непосредствена близост до градовете от довоенната градина, с очарователни вили, удавени в гората и близкия пейзажен парк.
Предполагания за проектиране
Дизайнерите искаха да се възползват максимално от пейзажните стойности на обкръжението на парцела. В същото време те искаха относително малък парцел земя, за да се поддържа баланс между архитектурата на сградата и нейните съоръжения - така че и къщата, и парцелът да отговарят на нуждите на жителите в максимална възможна степен.
Избор на място за къщата. Къщата, проектирана на правоъгълен план, не е била разположена централно, а в ъгъла на имота, в непосредствена близост до входа на неговите помещения. Благодарение на това беше възможно да се намери много свободно пространство там, което жителите могат да използват според техните очаквания.
Пейзажни стойности. Основното дизайнерско предположение беше да отвори перспективата на атрактивния пейзаж около имота. Следователно в корпуса на сградата е предвидено остъкляване със значителни размери. Има, наред с други, множество прозорци с дължина на пода, отварящи се от хола към терасата, както и изцяло (включително покрива) остъклена оранжерия от западната страна на сградата.
Функции на историята. Дизайнерите се решиха на двуетажна къща. Вместо популярното решение: приземен етаж с използваем таван, те избраха двуетажна къща, защото не искаха да имат наклони на горния етаж (неизбежно на тавана), което доведе до ограничаване на жилищната площ. Те също така създадоха традиционно разделение - приземният етаж трябва да бъде отворен за обществеността, докато спалните и баните ще бъдат горе.
Външният вид на сградата
Къщата няма мазе. Компактното му многоетажно тяло е покрито с двускатен покрив. Предната кота е украсена с двуетажен аван-корпус, в долната част на който има входна врата с остъклени странични светлини.
Предният авант корпус успокоява геометричната, хомогенна и леко строга форма на къщата и добавя към нейната живописност. Подобен ефект дава стъклената оранжерия, прикрепена към страничната фасада. Допълнителен акцент, влияещ върху „извайването“ на простото тяло на сградата, е големият покрив над терасата, поддържан върху леки дървени подпори.
За разлика от стените на къщата, завършени със светло-пясъчна тънкослойна мазилка, прекъсването е покрито с червено-червен патиниран клинкер.
Намерението на дизайнерите беше да придадат на тази нова сграда черти на благородна патина, така че - както се казва - на пръв поглед тя да не прилича на гръбначен стълб. Поради това за покриване на покрива са използвани патинирани керамични плочки, а обшивките са направени от цинково-титанов лист, който остарява добре, поддържайки дълбок, сив тон. Дограмата на прозорците също се поддържа в подобен нюанс.
Интериори и техните функции
В къщата няма строителни стени, които позволяват да се планира пространството по начин, който най-добре отговаря на собствениците му.
Партер. Директно от имението влизате в залата, която е част от откритото пространство на приземния етаж. Основната му ос за гледане води от входната врата през хола, до оранжерията и по-нататък към градината. Вляво от входа, зад малка стена, има кухня. Прозорците му гледат към входа, водещ от портата към къщата, както и към зелената градина, разположена отстрани на сградата. Има трапезария между кухнята и хола с големи прозорци, излизащи към терасата.
Вдясно от главния вход има технически помещения, перално помещение, тоалетна с душ. Има и врата, през която можете да излезете навън, където към сградата е прикрепена пергола, която служи като място за паркиране (гаражът не може да бъде построен поради местните разпоредби). Има и малък помощен двор.
Етаж. Стълби водят от залата до втория етаж. В съседство с коридора-мецанин се намира родителската спалня с баня и съблекалня и детски спални с обща баня. До него се намира още една стая, която може да се използва като кабинет или спалня за гости. Сгъваемите стъпала водят от коридора до малко таванско помещение.
Архитекти
Авторите на проекта ръководят своята компания от 20 години. Те са специализирани в големи еднофамилни къщи, имения и селски имоти. При проектирането, функционалността и адаптацията към нуждите на инвеститора са от ключово значение. Те се опитват да направят архитектурата на къщата, нейния интериор и градина да образуват едно цяло. Проектът не е самоцел за тях - най-важното е изпълнението. Те не се страхуват от контрасти, смели решения, комбинации от различни материали. Старите елементи са хармонично съчетани с модерни решения, те охотно използват големи остъклявания, отваряйки къщата към градината.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Популярни Публикации

Къща от женска ръка

Кой каза, че само мъж може да построи или обнови къща? Дамите са също толкова смели в строителната индустрия - те все повече създават компании ...…