Съдържание

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Къща след ремонт. Изглед към източната фасада с нов балкон
Дървена къща преди ремонт. Изглед към източната стена на фронтона. Конструкцията на балкона беше толкова повредена, че се наложи да бъде демонтирана и възстановена от нулата
Една от най-важните задачи беше обновяването на покрива и подмяната на покритието. Старите плочки от циментови влакна, вероятно вече положени „зад комуните“, бяха заменени със стоманени керемиди. Според собствениците, херпес зостер или шисти биха били по-подходящи тук, но цената на такова покритие надвишава ограничения инвестиционен бюджет
Гледката от библиотеката към верандата, благодарение на която интериорът има приятна връзка с градината. На заден план, вляво - фоайе и втора веранда
Основната спалня с варосан под и легло, чиято рамка е направена от сурови дъски и за разлика от нея, снабдена с табла „дворец“, е създадена според дизайна на собствениците
Кухня. Печка с нова топлоустойчива стоманена вложка може безопасно да се запали в студените дни, като се избягва стартирането на централната отоплителна система
Реновирана входна веранда с ажурна декорация, проектирана от собствениците и отнасяща се до традицията на стила Андриоли
Дървена къща преди ремонт. Изглед отпред на верандата
Една от двете веранди след ремонт.
Старите балкони трябваше да бъдат демонтирани в цялата къща и тяхното изграждане трябваше да бъде ремонтирано
Реновирана веранда до кухнята, с подменен под и боядисана структура. Чарът на това място до голяма степен се определя от красивата обстановка, няма нужда от необичайно оборудване и скъпи мебели
След ремонт и подмяна на подовете, верандите са само място за отдих
Антре след ремонт. на пода - плочи Black Slate
Дървена къща преди ремонт. Коридор
Горната зала след ремонт. Интериорът е осветен от прозоречен прозорец
Дървена къща преди ремонт. Горна зала
Част от банята. На пода, както в залата - плочи Black Slate
Офисът понякога служи като стая за гости. За съжаление, боядисаният под трябва да се освежи след две години употреба (също от кучета)
Дървена къща преди ремонт. изглед към застроената веранда
Библиотека с маса на блокчета, проектирана от Bartek. Декорът се допълва от рафтове за книги, изработени от дърводелец и повече или по-малко „дизайнерски“ аксесоари. На заден план можете да видите внимателно възстановени двойни врати
Всекидневна с изглед към библиотеката. На пода - борови дъски. Диванът е направен по поръчка на варшавски майстор
Удостоверение за преустроената къща от 30-те години на миналия век
Автор на проекта за реконструкция: архитект Дагна Полковска
Използваема площ: 280 м2
Площ на парцела: 1400 м2
Жители: двойка с дете и две кучета
Разглеждайки стари снимки, показващи разрушена (виж снимката) дървена къща, трудно е да се повярва че това е същата сграда, която може да се види и днес (виж снимката). И минаха по-малко от две години, откакто Дагна и Бартек - настоящите собственици - купиха стар летен курорт близо до Отвоцк.
Дагна Полковска, архитект по професия, веднъж прочете статия за оригинални дървени къщи, построени близо до Варшава в края на 19-ти и 20-ти век, наречена „świdermajer“. Заедно с Бартек решават да ги намерят. Не разбирайки добре топографията на предградията на Варшава, те първоначално посещават градове от грешната страна на реката. Само благодарение на информацията от Интернет те намериха добра преднина. Скоро след това те не само стават експерти в тази архитектура, но и намират бъдещия си дом.
Разработчик отпреди век
Младите инвеститори бързо научиха за историята на странни, но грациозни сгради със задължителна веранда, множество наклонени покриви и резбовани декорации, чиято архитектура представляваше смесица от мазовецка вила, руска дача и високопланинска алпийска вила.
В годините, когато са създадени, те са наричани „стилът на Андриоли“ - популярен карикатурист от онова време, който донася първите богато украсени дървени павилиони от Изложението за земеделие и промишленост във Варшава в имението си на река Шивър. След това той построи десетина подобни летни къщи според собствените си проекти, предназначени за отдаване под наем или продажба.
Тези вили са получили модерното си име в междувоенния период, когато поетът Илдефонс Галчински, жител на тази област, леко иронично отнасящ се до модния буржоазен бидермайерски стил, пише в едно от стиховете си. „Те стоят сред боровете като призраци в предния ад и говорят с тъжен глас за радостите на fin de siecle (…) Както казва кметът, те са в стил„ świdermajer “.
На основи от тухли
Когато Дагна и Бартек купуваха имота, къщата, която беше настанена след войната, беше в ужасно състояние. Предимството беше ниската цена и фактът, че за разлика от повечето други сгради от този тип, тя е построена с целогодишна употреба. Тъй като първите собственици на къщата искаха да живеят в нея и през зимата, те се увериха, че нейната структура е по-солидна, отколкото в други "świdermajer".
Сградата имаше сутерен, а тухлените основи бяха издигнати върху пясъчна земя, предпазваща конструкцията от влага. Въпреки че отвън изглеждаше напълно дървен, носещите стени и някои прегради бяха направени от тухли.
Въпреки че техническото състояние на къщата оставяше много да се желае, Дагна и Бартек не възнамеряваха да я „изравнят със земята и да я заменят с някакъв гаргамел“, от което предишните собственици, които много обичаха старата къща, силно се страхуваха. За щастие новите купувачи харесаха този тип архитектура. "Тъй като щяхме да ремонтираме къщата възможно най-внимателно в съответствие с принципите на консервационното изкуство, те бяха доволни от нашите планове. Аз бях по-доволен от нашите родители, на които искахме да покажем нашата инвестиция - те почти получиха инфаркт.
Ремонт на покрива
Новите собственици започнаха работа, като поправиха течащия покрив. Необходимо беше възможно най-бързо да се спре разрушаването на структурата на къщата от дъждовна вода, влизаща в къщата. Съществуващото покритие - вероятно поставено по време на ремонта на сградата след войната - беше направено от керемидени керемиди, подобни на шисти, които, подобно на обичайния вълнообразен "азбест", не отговаряха на съвременните изисквания. Освен това те не бяха подходящи за по-нататъшна експлоатация, не само поради техническото си състояние, но и поради съмнителната си красота.
По време на ремонта покривната конструкция е ремонтирана и изолирана, а вместо керемиди е монтирана модерна метална керемида.
Фасаден ремонт
Дани и Бартек много искаха да защитят оригиналното дърво по фасадите по такъв начин, че да оцелее през следващите десетилетия в добро състояние. Затова те наеха екип от дърводелци от целия регион на Великополска за ремонтни дейности. Познавайки другите работи на наетите изпълнители, те им се довериха.
За щастие се оказа, че няма много повредени елементи - само 10-15 процента от материала е квалифициран за отстраняване.
Бордовата дъска беше почистена, остатъците от боя бяха отстранени от повърхността й, шлайфани, всички пропуски и повреди бяха запълнени и след това защитени с импрегнация, предпазваща дървото от гъбични заболявания и други вредни фактори. Така приготвените дъски бяха покрити с лак за петна, използвайки метода на пръскане.
След размисъл собствениците решиха да скъсат с местната традиция, която предпочиташе естествения цвят на боров материал по фасадите, патиниран само с течение на времето. Освежената фасада на къщата на Дани и Дарек придоби интересни цветове в три нюанса на сивото, които подчертават красотата на издълбаните детайли.
Изолация на къщата
Външните стени на сградата имат типична за онова време конструкция, състояща се от два слоя дъски, между които е поставен сламен пълнеж и борови иглички. С течение на времето изолацията беше паднала до дъното, оставяйки празно пространство между кофража, през което студен въздух изтече във вътрешността. Не желаейки да разрушат дървената фасада на сградата, домакините решиха да изолират стените отвътре. Към кофража беше добавена рамка, покрита с гипсокартон и изпълнена с 10 см минерална вата, покрита с пароизолационно фолио.
Входна веранда
Настоящата ажурна украса на верандата, разположена от северната страна на къщата, се отнася до традицията на „стила Андриоли“. Той обаче е направен изцяло от нулата и е само безплатна интерпретация на орнаментите от времето на „świdermajerów“. "Bartek просто взе модел от някои тапети, защото старата ажурна декорация не оцеля дори в едно малко парче" - казва Дагна.
Дърводелците изрязват много точно новия шаблон във водоустойчивия шперплат. „Вярвам, че ако няма достоверно послание за оригинала, имаме право на художествена импровизация“ - подчертава архитектът.
Веранди в нова версия
В къщата има две чардаци: едната до кухнята - „закуска“ с красива светлина сутрин, другата от библиотеката - „вечеря“ с изглед към залеза между боровете. По време на ремонта собствениците демонтираха верандите. Това беше съдбата и на много други „удобства“, добавени през годините от наемателите на къщата, за да увеличат жилищната й площ или да поправят щетите по спешност. За щастие конструкцията на верандата беше в добро състояние. Подменени бяха само подовете, покривът и улуците.
Интериорни промени
Оригиналният инфиладен интериор е запазен в приземния етаж. Подобно на основните стаи на къщата в миналото: кухнята, хола, библиотеката и стаята за гости, те образуват група стаи, които могат да се разхождат. В централната част на приземния етаж успяхме да намерим място за допълнителна баня с душ. На първия етаж има три спални и две бани (едната още не е завършена) и сервизно помещение. Съседните легла (т.е. места под склоновете на покрива) бяха използвани като гардероби. Останалите са построени.
Вътрешните стени бяха завършени с мазилка и гипсокартон, а някои бяха покрити с тапети, вместо да рисуват. Изключение прави стената в кухнята с открита тухлена нишка.
Дървените подове в повечето стаи се допълват от черен шисти във входа и банята.
Направени са нови електрически, отоплителни и водопроводни инсталации. Има котел на мазут със затворена горивна камера, резервоар за топла вода и автоматизация на времето.
Интериорът на къщата, въпреки доста еклектичния набор от мебели и предмети, образува хармонично цяло благодарение на цветовете бяло, сиво и черно, които ги дисциплинират, както и непретенциозността и простотата на решенията.
Някои мебели са „рециклирани“, но са претапицирани или боядисани със страхотно чувство за стил. Други - като прост системен кухненски комплект с врати от лакиран MDF - придобиха нов израз, наред с други благодарение на поставянето им в оригинална обстановка.
Къщата разполага и с мебели, които са специално проектирани за този интериор и са направени по поръчка.
Изглежда, че благодарение на изобретателността на домакините и свободата да се комбинират различни елементи, вътрешното пространство създава впечатлението, че е с вкус в своята простота и в същото време е приятелски настроено към жителите и техните гости.
Саниране на стълби, врати и печки и подмяна на прозорци
Въпреки необходимостта да се извърши цялостен ремонт и да се адаптира къщата към съвременните изисквания, новите собственици положиха усилия да не променят оригиналните елементи на къщата там, където няма нужда. Затова беше решено дървените стълби да водят към първия етаж.
Същото беше направено и с добре запазени подове. Покриващият ги грозен линолеум е премахнат, дървото е почистено и дърводелецът е запълнил липсващите елементи. След остъргването се оказа, че боровите дъски имат интересен розов нюанс. Следователно в хола те са били съхранявани в естествен цвят. От друга страна, по-повредените - в кухнята и в библиотеката, собствениците ги боядисаха в черно, а в залата на първия етаж и в спалните - в нюанси на бяло.
Печките с плочки също бяха обновени. Само този в хола служи само като декоративен елемент, защото собствениците не са сигурни в ефективността на тръбите на комина. Останалите могат да бъдат запалени, когато е необходимо.
Запазени са и стари врати към повечето стаи. Те са реставрирани и покрити със свежа боя. За съжаление, за недоволството на собствениците, кучетата им наистина не уважават тези обновителни процедури.
Старите прозорци не могат да бъдат запазени. Но новите също са дървени. Модерният им дизайн осигурява по-голям топлинен комфорт в интериора. Собствениците се погрижиха да изглеждат както преди - имат внимателно подбрана форма, а където е възможно, бяха пресъздадени и декоративни детайли.
Освежаване на залата и стълбите.Работите
в залата започнаха с почистване (вижте снимката преди ремонт) и измазване на носещите тухлени стени. Един от тях е покрит с тапет. След направата на новия субстрат и замазки домакините завършиха пода с черни плочи от шисти с размери 30 × 60 × 1 cm. (Вижте снимка след ремонт)
Стълбите бяха не само много удобни и приятни, но се оказаха в доста добро състояние: старата боя беше отлепена, празнините в балюстрадата бяха запълнени и боядисани с бяла маслена боя.
Детайлите бяха решаващи за декора: конзола и полилей от антикварен пазар и огледало, направено по поръчка.
Осветление на стълбите
Горната зала и скромното антре (видимо на снимката на страница 19) озаряваха цвета на стените. Благодарение на остъкляването в покрива също беше възможно да се пропусне повече дневна светлина във вътрешността. Малък прозорец (както тук) се вписва лесно между гредите и не са необходими промени в покривната конструкция. Работата беше извършена по време на подмяната на капака (вижте снимката преди ремонт). Отворът е почти невидим отвън, като по този начин запазва оригиналния характер на тялото на къщата. (Вижте снимката след ремонт).
Стройните балюстради на балюстрадата на фона на сивосини стени, изчистени от плетене на кабели, изглеждат красиви, а профилираният, „остарял“ парапет впечатлява с ергономичната си форма.
Всяка седмица най-новите новини за строителството, реновирането и довършването на интериора във вашия имейл: ВИЖТЕ ПРИМЕР
Smoby B amp D Na … Theo Klein Toolbox … Кутия с инструменти с инструменти …
Проверете цените »Сравнете цените »Проверете цените »
източник: Okazje.info

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Популярни Публикации

Градини 05/2010 - електронни градини

Нашите градини са облечени в пролетни одежди. Зеленият сезон започна сериозно. Градинарите имат пълни ръце, но в прекрасните дни на май работата изглежда ...…