Съдържание

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

По искане на собствениците, предната кота има малко прозорци и създава впечатлението, че е затворена и недостъпна
Обратното е вярно от страната на градината, където е проектирано голямо остъкляване
Предна кота - преди реконструкция
Старата къща, подобно на повечето сгради от времето на комунистическия режим, имаше изби, стърчащи над нивото на моравата. По този начин жилищните етажи бяха отдалечени от мократа земя, а освен това бяха необходими и изби, наред с други за съхранение на въглища и други продукти
Благодарение на стоманената рамка беше възможно да се подчертае терасата на къщата по атрактивен начин
Интериорът на черния куб е бял, благодарение на което къщата откъм градината изглежда приветлива и лека
Добавената всекидневна се намираше по-ниско от бившия приземен етаж на сградата и беше построен малък хълм до терасата. По този начин стаята е само на няколко крачки от градината
Прозорецът зад стълбите беше изпълнен с профилирани стъкла
Профилното стъкло изпълнява същите функции като стъклените мъниста в миналото, но с по-модерен характер
Фасадата е завършена с черна боядисани дъски
Бялата ограда добре контрастира с черната фасада
Чрез приближаването на жилищната площ до градината и придаването на височина от два етажа, беше възможно да се получат напълно нови интериори - нищо не напомнящо за характера на къщите от времето на Gierek. И това беше!
Домашната библиотека беше поставена на мецанина
От интериора на хола се открива гледка към терасата и градината
План на приземен етаж с очертанията на старата сграда
Етажен план с очертанията на старата сграда
Автори на проекта: архитекти Kuba Woźniczka, Rafał Specylak, сътрудничество: Marek Woźniczka;
Контакт: [email protected]; www.kameleonlab.com; тел. 691 853 471;
Площ на парцела: 835 м2;
Използваема площ на къщата: 235 м2;
Дизайн: 2008 г., изпълнение: 2009-2012
г. Малка, бяла къща от времето на Полската народна република, с типична, не особено привлекателна форма, стоеше в сърцето на града, в интимно имение от еднофамилни къщи, заобиколени от високи многофамилни сгради. Новите собственици - семейство с две деца - веднага започнаха да планират разширяването му. Те се обърнаха към архитектите, препоръчани им за помощ от студиото Kameleonlab.
Един от основните приоритети на бъдещите членове на домакинството беше да запазят градината възможно най-голяма, която поради малкия парцел земя не беше голяма. Също така беше важно да се осигури максимална поверителност на членовете на домакинството - което е особено трудно в такива плътни сгради. Следователно дизайнерите също са направили тези два въпроса свой приоритет. Преустроената къща, която те разработваха, трябваше да спечели около 120 м2 полезно пространство, висока топлоизолация и елегантна, издръжлива фасада.
Повече от фейслифт
Архитектите предложиха да се използва дърво като най-икономичната алтернатива на мазилката за довършване на фасадата. Идеята беше приветствана от домакините, които също приеха необичайните тъмни цветове на предната фасада на сградата. Боядисването на дървените дъски в черно даде възможност да се получи интересен, изразителен графичен ефект. Това е една от причините сградата да придобие елегантност и стилен характер. Архитектите предположили, че графитното черно ще подчертае всички външни елементи на тялото. От друга страна беше решено да се подчертаят „изрезите“ с контрастни цветове; лимоненозелено - във входната зона и светлосиво - откъм градината.
Освен разширението, сградата се нуждаеше от обновяване на покрива, изолация, подмяна на инсталации и подове. Всички слоеве изолация бяха отстранени от покрива, за да се преизолира апартаментът и да се изолира по модерен начин, отговарящ на съвременните стандарти. Външните стени - както старите от масивна тухла, така и новите, изработени от силикатни блокове с дебелина 18 см, са изолирани и завършени с дъсчена облицовка.
Фасадните дъски са монтирани върху дървена подконструкция (решетка), докато вълната е пълнежът между летвите на решетката и е фиксирана директно към конструктивните стени.
Както обикновено се случва при преустройството, къщата - макар на пръв поглед да изглеждаше съвсем прилично - разкрива тъмните си тайни по време на строителните работи.Една от най-неприятните се оказва корозиралите греди на плоския покрив. Изрязването на повредени елементи и поставянето на нови значително удължи работата и увеличи разходите за възстановяване.
Стоманена рамка в задната част на къщата
Терасата, затворена с ажурна конструкция, създава преходна зона, наречена от дизайнерите „междузонна зона“. Благодарение на това решение терасата е част от къщата, но вече извън нейния обем - тя позволява, наред с други неща, за естествена, мека връзка на вътрешното и външното пространство, осигуряваща максимално отваряне на хола към градината.
Интересна е историята на рамката в задната част на къщата (снимка). Първоначално кабинет трябваше да бъде разположен под еркера, в който се помещава спалнята на собствениците. Инвеститорите, които искат да спестят повече от градинското пространство, предлагат да премахнат тази долна част на блока и да намерят офиса на друго място. Полученият еркер на спалнята трябваше да бъде поддържан. Всякакви идеи с стълбове изглеждаха скучни за дизайнерите, докато накрая излязоха със създаването на цяла стоманена рамка. В допълнение, рамката е спечелила нови задачи - тя е полезна, например, за окачване на люлка или хамак върху нея. Архитектите подчертават, че харесват такова неочаквано използване на техните решения. Те обичат, когато домът, който са създали, ги изненадва с нещо,когато той живее живота си и когато хората, живеещи в него, му придават ценности, които те самите не са очаквали.
Успешни метаморфози на интериора
Революция в интериора на къща
Проектът предполага не само „лифтинг на лицето“ на сградата, но най-вече почти двукратно увеличение на жилищната площ. След много опити архитектите решават да разширят къщата в две посоки: в северната зона са планирани нова входна зона и нощна зона на родителите, а южната зона - дневна зона с двуетажна висока дневна и детска зона на първия етаж.
Старата къща имаше изби, стърчащи над тревата и приземния етаж, повдигнат високо (снимка). В съответствие с действащите норми в годините, когато е построена къщата, стаите са били ниски - височината им е около 2,55 m. това е двуетажен висок интериор. Това направи цялата жилищна площ на къщата по-привлекателна и просторна. Мецанинът, предвиден над хола, придаваше на интериора модерен характер. Голям прозорец на покрива, осветяващ интериора, както на горния, така и на долния етаж, също е голямо предимство на дизайна.
Всички идеи и решения, използвани в тази къща, бяха оценени не само от нейните собственици, но и от професионалисти - сградата спечели престижни награди.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Популярни Публикации

Дървени и ламинирани подови панели

Ако искаме да завършим подове бързо, дървените и ламинирани панели са много добър избор. При условие, че ги подберем подходящо според стаите.…

Первази, за какво са и как да ги изберем

Ленти и цокли маскират разширителните фуги на подовете и в същото време представляват важен интериорен детайл. Решението кой да избере не е лесно, особено след като съчетаваме много ...…

Саниране на пода - нов етаж на стария

Ремонтът на пода изисква стаите да бъдат изключени от употреба, често дори в продължение на няколко седмици. Следователно си струва да помислите дали да поставите нов етаж на ...…